Зеленський про можливі переговори з Путіним стосовно Донбасу: Мені здається, що можна домовитися. Перше – припинити вбивати

Зеленський: Я взагалі проти того, щоб нам, незалежній країні, говорили: "Значить так, повна амністія"
Фото: Ельдар Сарахман / pravda.com.ua

За словами художнього керівника студії "Квартал 95" Володимира Зеленського, у разі перемоги на президентських виборах він буде домовлятися про припинення вогню на Донбасі та коригуванні Мінських домовленостей. На запитання, як він уявляє собі переговори із президентом РФ Володимиром Путіним, Зеленський відповів, що домовленості стосовно "припинити вбивати" не дуже складні.

Художній керівник студії "Квартал 95" Володимир Зеленський, який заявив про намір брати участь у президентських виборах в Україні, розповів у інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 21 січня, що його головною метою як президента в разі перемоги в гонці стане припинення стрільби на Донбасі.

Журналіст запитав, як майбутній кандидат уявляє собі переговори із президентом Росії Володимиром Путіним стосовно Донбасу. Зеленський відповів: "Насамперед я хочу, щоб припинили стріляти".

"Ось ці домовленості, я думаю, не дуже складні. Мені здається, що можна домовитися. Перше – припинити вбивати. Це важливо – зберегти наших людей", – сказав керівник "Кварталу 95".

Відповідаючи на запитання, із ким він домовлятиметься, Зеленський сказав: "У нас є сьогодні Мінські домовленості, які не дуже працюють".

"Звичайно, я б дуже хотів, щоб вони працювали. Я б хотів додати до Мінських домовленостей, можливо, ще трохи, можливо, переформатувати це коло, можливо, залучити ще інші західні країни... Є ж Мінські домовленості, треба їх якось коригувати, їх треба розвивати, сильніше", – продовжив Зеленський.

Журналіст сказав, що Путін буде говорити про амністію бойовиків і вибори на Донбасі. "Ви підете на це?" – запитав інтерв'юер.

"Вони вбивали наших людей. Що значить "підете"? Я взагалі проти того, щоб нам, незалежній країні, говорили: "Значить так, повна амністія". Звичайно, ніхто на це не піде! У нас є своя країна, вона незалежна. Тому треба все робити максимально, щоб повернути всі території. Напевно, не швидко, але у нас є варіант – зупинити стрілянину. Домовитися про це можна? Можна. Тому що ніхто не хоче, щоб люди гинули. Думаю, про це домовимося. А потім піднімемо нашу країну", – резюмував Зеленський.

Президентські вибори в Україні відбудуться 31 березня 2019 року. 31 грудня 2018 року в країні стартувала президентська виборча кампанія.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію щодо виконання Мінських угод і Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод. Вони передбачають припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів до місцевих органів влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.