Зеленський продовжив на три роки санкції проти російських соцмереж

"ВКонтакте" залишається під забороною
Фото: depositphotos.com

Блокування російських соціальних мереж та інтернет-сервісів в Україні продовжено рішенням РНБО, яке ввів у дію президент України Володимир Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Документ опубліковано на сайті глави держави.

Рішення передбачає продовження блокування російських соціальних мереж та інтернет-сервісів, зокрема Mail.Ru, "ВКонтакте", "Одноклассники".

Строк дії санкцій – три роки.

Із санкційного списку юридичних осіб, введеного в дію указом президента Петра Порошенка від 15 травня 2017 року, прибрали 12 позицій, зокрема зняли обмеження з низки компаній – розробників програмних продуктів "Парус".

Окрім цього, із санкційного списку фізичних осіб, введеного в дію указом президента від 21 червня 2018 року, прибирають дві позиції; із санкційного списку юридичних осіб, введеного в дію тим самим указом, прибирають 10 позицій і дві позиції викладено в іншій редакції, тексту якої поки не оприлюднено; із санкційного списку фізичних осіб, введеного в дію указом президента від 19 березня 2019 року, прибирають сім позицій, а зі списку юридичних осіб – одну позицію.

Доступ до деяких російських і сепаратистських ресурсів в Україні обмежено із травня 2017 року згідно з указом президента, яким Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти російських та українських фізичних осіб і компаній.

10 квітня 2020 року СБУ внесла пропозиції про продовження заборони російських соцмереж "ВКонтакте" й "Одноклассники" на три роки. 23 квітня голова відомства Іван Баканов запропонував РНБО продовжити санкції проти низки російських вебресурсів і програмних продуктів, таких як "Яндекс", Mail.Ru, "Доктор Веб", "Касперский", "1С", а також "Парус".

13 травня у РНБО повідомили, що проєкт указу про продовження блокування російських соцмереж передано в Офіс президента.