Зеленський скасував два укази Порошенка про призначення членів Вищої ради правосуддя

Зеленський обійняв посаду 20 травня
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський скасував укази свого попередника Петра Порошенка про призначення Андрія Василенка та Михайла Ісакова членами Вищої ради правосуддя, а також видав указ про проведення конкурсу з добору кандидатів на посади.

10 червня президент України Володимир Зеленський скасував два укази свого попередника Петра Порошенка про призначення членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Глава держави підписав укази №358 та №359, якими скасував підписані Порошенком 13 травня укази №217 та №218 про призначення на посади членів ВРП Андрія Василенка та Михайла Ісакова.

Крім того, Зеленський видав указ №357 про проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення президентом на посади членів ВРП і затвердив відповідне положення.

21 квітня 2019 року в Україні відбувся другий тур виборів президента. 30 квітня ЦВК офіційно оголосила результати виборів, перемогу здобув Зеленський із результатом 73,22% голосів виборців. Порошенко здобув 24,45%.

20 травня 2019 року він склав повноваження, а Зеленський присягнув на вірність народу України й офіційно обійняв посаду глави держави.

ВРП – це колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади і суддівського управління. Раду правосуддя створили на базі Вищої ради юстиції в межах судової реформи до 2017 року. Орган діє для забезпечення незалежності судової влади та її функціонування на основі відповідальності, підзвітності та доброчесності.

Згідно зі ст. 5 чинного закону України "Про Вищу раду правосуддя", ВРП складається із 21 члена, 10 із яких обирає з'їзд суддів України, по два кандидати призначають президент України, Верховна Рада, з'їзд адвокатів, всеукраїнська конференція прокурорів, а також з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу ВРП за посадою.