Зеленський та Путін домовилися погодити нові списки для обміну

Єдиний раз два президенти зустрічалися на саміті в Парижі
Фото: ЕРА

Президенти України та РФ Володимир Зеленський і Володимир Путін сьогодні мали телефонну розмову: привітали укладання нового газового контракту і домовилися розпочати погодження списків для нового обміну утримуваними особами.

Президент України Володимир Зеленський сьогодні провів телефонну розмову зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Про це повідомляє пресслужба Офісу українського президента на своїй сторінці у Facebook.

"Очільники держав привітали один одного із прийдешніми святами та проведеним взаємним звільненням утримуваних осіб, що відбулося 29 грудня. Також сторони привітали укладення контракту на транзит російського газу територією України, підписаного напередодні", – ідеться в повідомленні.

Співрозмовники домовилися негайно розпочати погодження списків для звільнення українців, зокрема кримчан, які перебувають на території анексованого Криму і РФ, і росіян, яких утримують в Україні.

"Сторони висловили надію на те, що повне припинення вогню уздовж лінії розмежування на Донбасі розпочнеться найближчим часом", – зазначили у пресслужбі.

На сайті президента РФ підкреслили, що розмова відбулася за ініціативою української сторони.

"Позитивно оцінено проведений 29 грудня між Києвом і Донбасом обмін утримуваних осіб за принципом "усіх установлених на всіх установлених". Констатовано, що це відбувається в руслі домовленостей, досягнутих на саміті "Нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня, і сприяє зміцненню взаємної довіри. Акцентовано необхідність продовження послідовної реалізації мінського Комплексу заходів сторонами внутрішньоукраїнського конфлікту. Президенти обмінялися привітаннями з нагоди Нового року. Висловилися за розвиток російсько-українських відносин у 2020 році", – ідеться в повідомленні пресслужби Кремля.

9 грудня у Парижі відбувся перший за три роки саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. На ньому Зеленський і Путін вперше зустрілися. Саміт тривав приблизно вісім годин. У межах саміту лідери держав провели двосторонні перемовини, зокрема відбулася зустріч Зеленського і Путіна. Сторони домовилися до кінця року погодити цілковите припинення вогню і обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх", обговорили розширення мандата спостережної місії ОБСЄ і анонсували новий саміт "Нормандської четвірки" за чотири місяці.