Обмін утримуваними особами. Лутковська заявила, що проти розголошення персональних даних людей, яких передали бойовикам

Обмін утримуваними особам відбувся 29 грудня
Фото: ЕРА

Представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська вважає, що люди, яких Україна передала ОРДЛО в межах обміну утримуваними особами, були незадоволені тим, що їхні персональні дані опублікували в Україні без їхнього дозволу.

Україні не варто публікувати повний список осіб, яких держава віддала в обмін на звільнення 80 українців із в'язниць ОРДЛО. Таку думку 30 грудня "Радіо Свобода" висловила представниця України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Валерія Лутковська.

Відповідаючи на запитання про повний список людей, яких Україна передала бойовикам в обмін на звільнення українців, Лутковська сказала: "Я була б категоричною противницею того, щоб публікувати повний список, враховуючи, що це персональні дані".

"Я не думаю, що всі ці люди встигли дати дозвіл на публікацію персональних даних і були б задоволені тим, що такі персональні дані публікують. А питання суспільного інтересу в цьому випадку ще не вивчено. Тому чесно скажу: не знаю!" – додала вона.

Законодавство України дає право на розголошення інформації з обмеженим доступом, якщо вона становить значний громадський інтерес, підкреслило "Радіо Свобода".

Лутковська зазначила, що 29 грудня в межах обміну Україна передала ОРДЛО 124 людей, бойовики Україні – 80, 76 із них погодилися виїхати на підконтрольну Києву територію.

Відомо, що Київ передав ОРДЛО п'ятьох ексберкутівців, трьох підозрюваних у скоєнні теракту в Харкові 22 лютого 2015 року, чотирьох підозрюваних у захопленні будівлі міліції в Маріуполі 9 травня 2014 року, бразильського бойовика Рафаеля Лусваргі, а також підозрюваного у спробі замаху на українського добровольця Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву.

Про обмін утримуваними особами між Україною та представниками ОРДЛО домовилися на зустрічі "Нормандської четвірки" в Парижі 9 грудня.