Зеленський заявив, що американський законопроект про розширення оборонної допомоги Україні свідчить про міцне стратегічне партнерство країн

Зеленський подякував США
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський подякував США за послідовну підтримку територіальної цілісності України.

Президент України Володимир Зеленський подякував США за підтримку України. Про це повідомила прес-служба глави держави 1 червня.

За словами Зеленського, законопроект, що передбачає розширення оборонної допомоги, який було внесено в Палату представників Конгресу США, є "важливим сигналом про міцне стратегічне партнерство країн".

"Дякую Сполученим Штатам Америки за послідовну підтримку територіальної цілісності України", – сказав президент України.

Законопроект презентували 31 травня. Він передбачає надання летального озброєння, зокрема протитанкових, протикорабельних і протиповітряних систем, "для захисту Україною своєї незалежності і запобігання подальшому вторгненню Росії в її територіальні кордони", а також надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО на весь період до прийняття України в Альянс.

Україна від початку воєнної агресії Росії навесні 2014 року вела переговори зі США про постачання летальної зброї. 1 березня 2018 року Державний департамент США ухвалив рішення про постачання в Україну протитанкових комплексів Javelin.