Зеркаль: Єдине, що може зупинити "Північний потік – 2", – це санкції

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря
Фото: EPA

Важливо, щоб рішення про санкції проти газопроводу "Північний потік – 2" ухвалили ще цього року, заявила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

Зупинити газотранспортний проєкт "Північний потік – 2" можуть санкції. Про це в інтерв'ю "Укрінформу", яке вийшло 27 листопада, сказала заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Дійсно, єдине, що може зупинити проєкт, – це санкції, що накладаються на компанії, які займаються прокладанням цього газопроводу. Тому важливо, щоб це (введення санкцій.  – "ГОРДОН") відбулося ще цього року, а не чекало до наступного. Я розумію, що санкції непопулярні в Німеччині. Але ми розраховували, що Німеччина повністю забезпечить імплементацію всіх необхідних умов до газового законодавства, які передбачать, що європейське законодавство розповсюджуватиметься на весь "Північний потік – 2", а не тільки на його частину, яка знаходиться за 12 морських миль, що фактично зменшує вплив цієї директиви на проєкт", – сказала заступниця міністра.

"Північний потік – 2" – газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie і австрійська OMV.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

У 2018 році Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія залишалася останньою країною, яка не дозволяла. Через це оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії. 30 жовтня 2019 року Данське енергетичне агентство дало дозвіл на будівництво ділянки газопроводу "Північний потік – 2", що проходить континентальним шельфом Данії.

У "Газпромі" прогнозували, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року, проте через позицію Данії газопровід зможуть запустити не раніше ніж навесні 2020 року, писали "Ведомости".

31 липня 2019 року комітет Сенату США з міжнародних відносин затвердив законопроєкт республіканця Круза про санкції проти компаній, які беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2"У документі зафіксовано стурбованість низки законодавців США тим, який вплив Росія має в Європі. У Nord Stream 2 AG уточнили, що оператор оцінює документ. У Nord Stream 2 AG потім заявили, що будівництво газопроводу буде завершено, незважаючи на загрозу санкцій із боку Сполучених Штатів.

30 жовтня заступник держсекретаря США Джон Салліван зазначив, що Штати перешкоджатимуть будівництву газопроводу "Північний потік – 2".

20 листопада Круз заявив у Сенаті США, що введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік – 2" можна затримати за допомогою санкцій.

Глава комітету Сенату США з міжнародних справ республіканець Джим Ріш заявив, що положення про санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2", буде включено в оборонний бюджет США на 2020 рік.