Жебрівський: Направив заяву про складання повноважень аудитора НАБУ, із сьогоднішнього дня вважаю себе вільним від цих обов'язків

19 червня Порошенко ввів Жебрівського до складу комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності НАБУ
Фото: Павло Жебрівський / Facebook

За словами екс-голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, після складання повноважень аудитора Національного антикорупційного бюро України він має намір узяти участь у політичному процесі в країні.

Екс-голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявив у Facebook 19 грудня, що складає із себе повноваження аудитора Національного антикорупційного бюро України.

За його словами, він планує взяти участь у політичному процесі у країні.

"Корупція – основне гальмо України на шляху до гідного місця в європейській спільноті. У цьому впевнені звичайні українці та світові лідери, що небайдужі до нас. Владою в Україні вже створено низку організацій для боротьби з корупцією і корупціонерами у владі, у тому числі Національне антикорупційне бюро. Перші часи діяльності НАБУ виявили достатньо слабких сторін, щоби, попри позитив факту існування такого інституту, вважати діяльність агентства ефективною. Для вдосконалення роботи законом планувалося створити систему незалежного аудиту цього органу", – написав Жебрівський.

Він нагадав, що президент України Петро Порошенко у червні 2018 року призначив його одним із трьох незалежних аудиторів НАБУ. "У той же час для початку роботи аудиторів необхідно прийняти ряд документів, положень, затвердити процедури та визначити бюджет процесу. Верховна Рада України це ігнорує. Це унеможливило виконання тієї роботи, яку вважав важливою і почесною у рамках діючого законодавства. Пройшло півроку. Усе, що не порушує закон та є легітимним, – здійснено", – продовжив Жебрівський.

Він зазначив, що всі "пропозиції та проекти документів, законів і положень аудиторами розроблено та подано у всі відповідні органи влади".

Жебрівський підкреслив, що бездіяльність – не його амплуа. "15 листопада 2018 року я направив заяву про складання своїх повноважень аудитора НАБУ до Адміністрації Президента України і з сьогоднішнього дня вважаю себе вільним від цих обов’язків. Я поновлюю свою участь у політичному процесі, у тому числі – для боротьби з корупцією", – додав Жебрівський.

19 червня президент України Петро Порошенко ввів Жебрівського до складу комісії зовнішнього контролю на проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ. У законі про НАБУ йдеться про те, що до комісії зовнішнього незалежного контролю має входити три члени, яких призначають президент, Верховна Рада і Кабмін. У травні 2017 року аудитором НАБУ від Кабміну обрали доктора юридичних наук Михайла Буроменського, у червні Рада призначила аудитором НАБУ за своєю квотою правознавця-міжнародника Володимира Василенка.

Комісія має щорічно проводити незалежний аудит роботи бюро, зокрема способом вибіркового аудиту кримінальних проваджень, за якими бюро завершило досудове розслідування. Негативний висновок аудиту є підставою для звільнення директора НАБУ.

У Центрі протидії корупції заявили, що Жебрівського призначили з порушеннями закону. Згідно зі ст. 26 закону "Про Національне антикорупційне бюро України", аудитор НАБУ повинен мати досвід роботи у правоохоронних або судових органах за кордоном або в міжнародних організаціях. У ЦПК підкреслили, що у Жебрівського такого досвіду немає. Сам Жебрівський заявив, що досвід його роботи відповідає посаді аудитора НАБУ.

У вересні 2018 року Верховний Суд України закрив провадження за позовом народного депутата від "Батьківщини" Сергія Власенка до Порошенка про визнання протиправним і недійсним указу про призначення Жебрівського аудитором НАБУ.