"Жорстко й надовго". Зеленський вимагає посилити покарання для п'яних водіїв аж до довічного

Зеленський вимагає швидких результатів у питанні гарантування безпеки дорожнього руху
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запропонував у 10 разів підвищити штрафи за водіння в нетверезому стані, якщо це не спричинило серйозних наслідків, а також садити п'яних водіїв довічно, якщо з їхньої провини загинули люди.

Президент України Володимир Зеленський висунув вимогу серйозно посилити кримінальну відповідальність для водіїв, які у стані алкогольного сп'яніння вчинили ДТП із людськими жертвами. Як повідомляє Офіс президента, про це заявив Зеленський 13 липня на зустрічі з Кабінетом Міністрів у зв'язку з аварією на Столичному шосе в Києві, унаслідок якої загинуло чотири людини.

"У ДТП в Україні гине більше людей, згідно зі статистикою, ніж на війні. [...] Бездіяльність та безвідповідальність – ці два слова характеризують ставлення влади на всіх рівнях до цієї проблеми... Учорашня жахлива ДТП – це прямий наслідок того, що люди не усвідомлюють відповідальності, коли напідпитку сідають за кермо", – сказав Зеленський.

Як заходи щодо запобігання ДТП він запропонував посилити адміністративну відповідальність, збільшивши штрафи у 5–10 разів, і кримінальну відповідальність за водіння в нетверезому стані. "Якщо водіння напідпитку спричинило загибель людей, строк покарання має бути збільшений. Можливо, до довічного ув'язнення. Я – за максимальну криміналізацію цих злочинів. Жорстко й надовго. І з максимальним розголосом... І щоб жоден суд не думав когось відмазати", – заявив він.

Зеленський вимагає, щоб посадовці, які відповідають за це питання, з'явилися до нього "зі звітами та конкретними результатами". Він доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю протягом тижня підготувати "реальні пропозиції та сформований дієвий план заходів із підвищення безпеки дорожнього руху".

Аварія на Столичному шосе сталася 12 липня. Mercedes під керуванням підозрюваного (за інформацією ЗМІ, його звуть Антон Желепа) виїхав на зустрічну смугу і врізався в Hyundai, у якому їхала сім'я із п'яти осіб. На місці аварії загинули обидва дорослі та восьмирічна дівчинка, у лікарні помер 10-річний хлопчик. У медзакладі у стабільно тяжкому стані перебуває третя дитина – 12-річний хлопчик.

За даними прокуратури, на момент ДТП підозрюваний був у стані алкогольного сп'яніння.

Згідно з чинним Кримінальним кодексом, максимальне покарання за порушення ПДР, що спричинило загибель двох та більше осіб, – 10 років позбавлення волі й позбавлення права керування транспортним засобом на строк до трьох років. Періодично в суспільстві та політикумі обговорюють питання про недостатність покарання за такі злочини. Зокрема, 2008 року суддя Ленінського райсуду Харкова Сергій Скляренко у справі Андрія Полтавця, який збив на смерть шістьох осіб, виніс окрему ухвалу, адресовану президенту, уряду та Верховній Раді: він пропонував посилити покарання за водіння в нетверезому стані, зокрема, позбавляти прав довічно. Такі самі дискусії вели за дев'ять років, коли внаслідок ДТП, винуватцями якої суд визнав Олену Зайцеву і Геннадія Дронова, загинуло шестеро осіб.

За даними МВС, протягом шести місяців 2020 року в Україні зареєстрували 72 394 ДТП, із яких 11 200 – із загиблими або травмованими. У цих ДТП загинули 1482 особи. Водночас 2110 аварій скоїли водії, які перебували в нетверезому стані. Наразі Рада розглядає законопроєкт про посилення відповідальності за деякі види порушень ПДР.