Журналіст, який брав інтерв'ю у першого заступника голови СЗР Семочка: Особисто мені бридко. Відбілюватися буду довго і нудно

Олександр Мамай (ліворуч): Особисто мені бридко. Це поки що все, що можу сказати про інтерв'ю із Семочком
Скріншот: Телеканал ZIK / YouTube

Журналіст телеканала ZIK Олександр Мамай заявив, що після інтерв'ю із першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки Сергієм Семочком не має права називатися журналістом-розслідувачем.

Інтерв'ю першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Сергія Семочка телеканалу ZIK не було замовним, заявив журналіст телеканала Олександр Мамай у Facebook.

"Особисто мені бридко. Це поки що все, що можу сказати про інтерв'ю із Семочком. Відбілюватися буду довго і нудно. Тому що називатися журналістом-розслідувачем я тепер не маю права. Принаймні поки що... Ніякого замовлення не було. Це можу сказати точно", – написав він.

Керівник департаменту виробництва власних програм на телеканалі ZIK Ольга Мовчан розповіла у Facebook, що Семочко погодився дати інтерв'ю лише за умови, що йому спочатку дозволять зачитати заздалегідь підготовлену заяву.

"Спірний формат, згодна. Чесно скажу – переоцінила свої комунікативні вміння. Я думала, вдасться переконати спікера, що це буде виглядати не ок... Але прийняли рішення все-таки писати інтерв'ю. Тема – суспільно важлива, і втрачати можливість не хотілося нікому. Далі – журналіст готував питання. Зазвичай він пише інтерв'ю за кадром, у кадрі – вкрай рідко, розхвилювався", – пояснила вона.

У коментарях Мовчан додала, що музика на тлі заяви Семочка – це "творчість монтажера", якого вона не чула в чорновому варіанті.

У розслідуванні телепроекту Bihus.info ішлося, що Семочко, якого 31 липня президент України Петро Порошенко призначив першим заступником голови СЗР, раніше служив у СБУ в Криму, а його цивільна дружина Тетяна Лисенко і ще семеро членів сім'ї отримали російські паспорти після анексії півострова.

Сам Семочко в інтерв'ю ZIK спростував цю інформацію. За його словами, у нього і його дружини немає жодних інших паспортів, окрім українських.

Семочко в роки керівництва економічною контррозвідкою СБУ виявляв інтерес до тіньових доходів фармацевтичних компаній, стверджують журналісти програми Bihus.info. Вони підозрюють, що це може пояснити купівлю сім'єю заступника голови СЗР нерухомості під Києвом на 200 млн грн і появу у нього дорогого авто Land Cruiser.

Семочко заявив, що його машина є на балансі Служби зовнішньої розвідки України, а кохана жінка сама заробила на нерухомість під Києвом.

3 жовтня НАБУ відкрило кримінальне провадження проти першого заступника голови СЗР за статтею про незаконне збагачення.