Журналісти вважають, що новий альянс Саакашвілі, Коломойського і Тимошенко є контратакою на дії Порошенка – The Huffington Post

10 вересня Саакашвілі разом із прибічниками перетнув кордон України, із ним, зокрема, була Тимошенко

Фото: EPA

Репортери припускають, що український бізнесмен Ігор Коломойський міг допомогти лідерові "Руху нових сил" Михайлу Саакашвілі повернутися в Україну, пише The Huffington Post. Видання зазначає, що, на думку журналістів, новий альянс Саакашвілі, Коломойського і лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко є контратакою на зусилля президента України Петра Порошенка у боротьбі з корупцією та деолігархізацією.

Журналісти вважають, що новий альянс лідера "Руху нових сил", екс-голови Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі, українського бізнесмена Ігоря Коломойського і лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко є контратакою на зусилля президента України Петра Порошенка у боротьбі з корупцією та деолігархізацією, пише у матеріалі "Михайло Саакашвілі: троянський кінь для України?", опублікованому на сайті видання The Huffington Post, журналіст Мішель Туссен.

Репортери припускають, що Коломойський міг допомогти Саакашвілі повернутися в Україну, наприклад, підкупивши деяких прикордонників і поліцейських, щоб вони не втручалися, йдеться у статті.

Політичні експерти зазначають, що Саакашвілі активно використовується Кремлем у гібридній війні, яка триває, пише Туссен. Журналіст уважає надуманим припущення, що Росія могла бути причетною до повернення лідера "Руху нових сил" в Україну. Він наголосив, що вся ця історія йде на користь Москві у питанні поглиблення політичних конфліктів в Україні та дискредитації української влади за кордоном.

На думку Туссена, у час, коли Росія продовжує створювати напруженість у Східній Україні й ігнорує Мінські угоди, Україна потребує загальної консолідації. Він резюмував, що "для Саакашвілі жага помсти, схоже, витісняє будь-які інтереси українців".

Президент Петро Порошенко видав указ про позбавлення Саакашвілі громадянства 26 липня на підставі недостовірних даних, поданих політиком у Державну міграційну службу України. Зокрема, Саакашвілі не вказав, що проти нього в Грузії відкрито кримінальні провадження.

"Українська правда" повідомляла з посиланням на джерело, що 7 вересня Коломойський і Саакашвілі зустрічалися у готелі Four Seasons у Женеві. Політик назвав цю інформацію "доморощеними плітками".

10 вересня Саакашвілі разом із прибічниками зумів із Польщі прорватися в Україну через пункт пропуску "Шегині". Слідчі кваліфікували ці події за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України, зокрема "погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу" і "групове порушення громадського порядку".

Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині державного кордону України. Згідно з рішенням суду, політик повинен заплатити штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів, тобто 3400 грн. Крім того, він зобов'язаний сплатити судовий збір у розмірі 320 грн. Захист політика оскаржив рішення.

11 вересня адвокат Саакашвілі Маркіян Галабала звернувся із заявою до Державної міграційної служби про визнання його клієнта особою, яка потребує додаткового захисту.