5 вересня відбудеться засідання Ради асоціації Україна – ЄС, на порядку денному – заявка України на членство в Євросоюзі

Однією з тем обговорення на засіданні стане підтримка України Європейським союзом у війні проти Росії
Фото: depositphotos.com

Восьме засідання Ради асоціації Україна – ЄС відбудеться 5 вересня у Брюсселі. Про це повідомляє сайт Європейської ради.

Як написано в повідомленні, учасники засідання обговорять заявку України на членство в Євросоюзі.

"Рада асоціації обговорить двосторонній порядок денний ЄС – Україна, зокрема виконання Угоди про асоціацію та стан співпраці ЄС – Україна", – зазначили в Єврораді.

Ще однією темою обговорення стане підтримка України Європейським союзом у війні проти Росії.

Засідання розпочнеться о 13.15 за київським часом. Його проведуть під головуванням прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Делегацію від ЄС очолить верховний представник закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Невдовзі такі заяви подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні та Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком перемовин щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де розглянули заявки трьох країн, надали Україні та Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії й заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно вирішать пріоритетні питання.

Україна хоче виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця року, заявила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. За її словами, перемовини про вступ України до Європейського союзу можуть розпочатися вже 2023 року.