Адвокатка Одинець: Інтерпол став на бік Вовка у закритій справі "Роттердам плюс"

Ірина Одинець: "Вишенька на торті" – Інтерпол заблокував запит на оголошення ексголови НКРЕКП у міжнародний розшук
Фото: glavcom.ua
Рішення Інтерполу заблокувати запит на оголошення колишнього голови НКРЕКП Дмитра Вовка у розшук, за словами адвокатки Ірини Одинець, було цілком очікуваним після рішень цілої низки державних органів, які визнали відсутність складу злочину.

Інтерпол заблокував запит на оголошення колишнього голови НКРЕКП Дмитра Вовка у розшук щодо вже закритої прокуратурою справи "Роттердам плюс". Про це повідомила у Facebook його адвокатка Ірина Одинець.

"Антимонопольний комітет України на днях повністю закрив своє розслідування щодо можливих порушень регулятора НКРЕКП. І "вишенька на торті" – Інтерпол заблокував запит на оголошення ексголови НКРЕКП у міжнародний розшук", – повідомила адвокатка.

Таке рішення міжнародної організації Інтерполу, за словами адвокатки, було цілком очікуваним після рішень цілої низки державних органів, які визнали відсутність складу злочину.

"27 серпня 2020 року прокурор САП за три з половиною роки розслідування закрив справу у зв'язку із тим, що під час досудового розслідування не знайшов належних доказів, які б підтверджували пряму шкоду або шкоду. А здобута фінальна комплексна експертиза СБУ, на яку так розраховувало НАБУ, зовсім не засвідчила наявність збитків від дії формули "Роттердам плюс". Незабаром рішення прокурора підтвердив і Офіс генерального прокурора", – повідомила Одинець.

Формулу "Роттердам плюс" застосовували для розрахунку вартості вугілля та визначення прогнозу вартості електроенергії для промислових споживачів у період 2016–2019 років. Вартість вугілля розраховували за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки до України". Через застосування формули теплові генерації, зокрема ДТЕК і державне "Центренерго", продавали електроенергію дорожче, зазначала "Економічна правда". Формулу скасували 1 липня 2019 року разом із запровадженням ринку електроенергії.

28 серпня 2020 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила про закриття справи "Роттердам плюс" щодо підозрюваних через відсутність достовірних і вичерпних доказів учинення збитків. 8 серпня закінчувався строк проведення розслідування, яке тривало протягом трьох із половиною років, від березня 2017 року. Згідно із Кримінальним процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року НАБУ мало завершити розслідування, а САП – передати справу до суду або закрити у зв'язку із відсутністю складу злочину.

Під час засідання Вищого антикорупційного суду 23 вересня прокурор САП заявив, що ніяких доказів скоєння злочину у цій справі протягом трьох із половиною років знайти не вдалося. Суд погодився, що справу потрібно закрити.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 18 листопада закрила усі провадження щодо оскарження рішення прокуратури закрити справу "Роттердам плюс" через відсутність складу злочину.

Антимонопольний комітет України також закрив розслідування щодо формули "Роттердам плюс" у зв'язку із відсутністю порушень.