Адвокати можуть висунути позови за незаконне переслідування підозрюваних у справі "Роттердам плюс"

8 серпня закінчувався строк проведення розслідування, яке триває 3,5 року, із березня 2017-го
Фото: depositphotos.com

Висновок експертизи СБУ і подальше закриття кримінального розслідування вкотре підтвердили економічну і правову обґрунтованість формули, переконані адвокати сторони захисту у справі "Роттердам плюс".

Адвокати сторони захисту не відкидають можливості подання позовів за незаконне переслідування своїх клієнтів після закриття справи "Роттердам плюс". Про це в ефірі телеканалу ZIK повідомила адвокатка Ірина Одинець.

"Адвокати також мають право висунути позови про незаконне притягнення до відповідальності, оскільки у нас люди більше ніж рік перебували у стані підозрюваних", – заявила вона.

Ще одна адвокатка сторони захисту Наталія Дригваль в ефірі телеканала "112 Україна" зазначила, що висновок експертизи СБУ і подальше закриття кримінального розслідування вкотре підтвердили економічну і правову обґрунтованість формули.

"Експертиза мала комплексний характер, що викликає тільки позитивну реакцію. Сама собою економічна методологія побудови цієї формули є цілком виправданою і коректною", – додала юристка.

28 серпня САП повідомила про закриття справи "Роттердам плюс" у частині, яка стосується підозрюваних, через відсутність достовірних і вичерпних доказів завдання збитку. 8 серпня закінчувався строк проведення розслідування, яке триває 3,5 року, із березня 2017-го. Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 року НАБУ зобов'язане було завершити розслідування, а САП – передати справу до суду або закрити у зв'язку з відсутністю складу злочину.

У розслідуванні справи "Роттердам плюс" брали участь 15 детективів НАБУ і сім прокурорів САП. Загальні витрати держбюджету на їхню роботу становлять 96 млн грн, за оцінками ексглави НКРЕКП Дмитра Вовка, зазначав "Цензор.НЕТ".

Формула "Роттердам плюс" діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозу вартості електроенергії суто для промислових споживачів у період 2016–2019 років. Вона передбачала внесення вартості доправлення вугілля від хабів Амстердам – Роттердам – Антверпен для всього вугілля. Формулу скасували 1 липня 2019 року із введенням ринку електроенергії.

Ціну газу для населення з лютого 2020 року встановлюють за аналогічною формулою "Амстердам плюс". Уряд Олексія Гончарука ввів, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ цей підхід для визначення ціни газу для населення. Він передбачає внесення вартості доправлення газу з Нідерландів – біржа TTF.