Антикорупційна прокуратура оскаржила рішення суду відпустити нардепа Кузьміних під заставу 50 тис. грн

САП підготувала клопотання, щоб Кузьміних узяли під варту
Фото: Кузьміних Сергій / Facebook
Рішення Вищого антикорупційного суду (ВАКС) України обрати заставу в розмірі 49,6 тис. грн як запобіжний захід народному депутату від "Слуги народу" Сергієві Кузьміних оскаржили. Про це 24 травня УНН повідомила спікерка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Ольга Постолюк.

Кузьміних підозрюють в отриманні понад 500 тис. грн хабаря.

"САП подала апеляційну скаргу на рішення суду про застосування до народного депутата запобіжного заходу у вигляді застави близько 50 тис. грн", – сказала Постолюк.

Вона зазначила, що прокуратура наполягає на запобіжному заході у вигляді тримання під вартою на 60 діб із можливістю внесення застави в розмірі 49,6 тис. грн.

ВАКС обрав запобіжний захід для Кузьміних 19 травня, після трьох із половиною місяців судових засідань.

У пресслужбі суду пояснили, що суддя обрала максимально можливу заставу згідно з інкримінованим злочином.

Контекст:

Кузьміних пройшов у Верховну Раду 2019 року як мажоритарник (балотувався в 67-му окрузі в Житомирській області). Він – брат "кіборга" Олега Кузьміних, який брав участь у боях за донецький аеропорт, 2015 року під час одного з них його взяли в полон бойовики, пробув у полоні 124 дні. Це його бойовики привезли в січні 2015 року на місце розстрілу зупинки громадського транспорту в Донецьку й назвали перед місцевими жителями винуватцем обстрілу.

28 січня 2022 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомило про викриття нардепа на гарячому – під час отримання 558 тис. грн хабаря. За даними детективів, нардеп отримав цю суму за сприяння в укладанні контрактів між приватними компаніями та лікарнею в Житомирській області.

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова 31 січня повідомила, що підписала підозру нардепу Кузьміних. У НАБУ уточнили Кузьміних підозрюють у зловживанні впливом (ч. 2 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

3 лютого НАБУ оголосило нардепа в розшук "через систематичну неявку підозрюваного на виклики правоохоронних органів, відсутність його за місцем проживання, приховування від детективів НАБУ".

7 лютого Кузьміних затримали детективи НАБУ і співробітники САП. Того самого дня ВАКС почав розглядати клопотання про обрання йому запобіжного заходу, але засідання кілька разів переносили з різних причин, включно з неявкою підозрюваного та його адвоката. 17 лютого ВАКС ухвалив примусове приведення нардепа на засідання суду.

Кузьміних попросив виключити його із членів фракції – "тимчасово, з можливістю повернутися", повідомляла 2 лютого прессекретарка фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Юлія Палійчук. Голова фракції Давид Арахамія говорив 16 лютого, що Кузьміних виключать найближчим часом.