Антикорупційний суд заочно заарештував колишнього українського віцепрем'єра

Клюєв з 2014 року перебуває в Україні в розшуку
Фото: EPA
Вищий антикорупційний суд України заочно заарештував колишнього першого віцепрем'єр-міністра України. Про це пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 17 травня повідомила у Facebook.

Окрім САП, про затримання ексчиновника просило Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

"17 травня 2023 року слідчий суддя ВАКС за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, обрав запобіжний захід колишньому першому віцепрем'єр-міністру України. Суд підтримав позицію САП та НАБУ і обрав указаній особі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою", – ідеться в повідомленні.

За версією слідства, він організував заволодіння більше ніж 195 млн грн та їхню розтрату. Для цього він на той момент залучив главу Державного агентства України з інвестицій та інновацій. Кошти, призначені для держфінансування інноваційних та інвестиційних проєктів, фігуранти перескерували на підконтрольні підприємства, вважають детективи.

За інформацією "Української правди", ідеться про віцепрем'єр-міністра часів президента Віктора Януковича Андрія Клюєва.

Контекст:

Клюєв з 2014 року перебуває в Україні в розшуку.

У січні 2022 року уряд Великобританії назвав Клюєва серед тих, кого Росія планувала поставити при владі в разі захоплення України. Там також називали ексглаву уряду Миколу Азарова, першого віцепрем'єра Сергія Арбузова, колишнього заступника глави Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича й колишнього нардепа Євгена Мураєва.

4 лютого президент України Володимир Зеленський позбавив Клюєва громадянства України з-поміж кількох чиновників часів Януковича.