Антон Геращенко: Факт прийняття виборцем неправомірної вигоди є кримінальним злочином. До двох років позбавлення волі умовно або штраф до 5600 грн

Геращенко: Закон прямо забороняє підписувати платні договори з агітаторами
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Закон про те, що сам факт прийняття виборцем неправомірної вигоди є кримінально караним діянням, президент України Петро Порошенко підписав 2014 року. Про це в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман нагадав нардеп від "Народного фронту", член колегії Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Факт прийняття виборцем неправомірної вигоди є кримінальним злочином, заявив у авторській програмі головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на телеканалі "112 Україна" нардеп від "Народного фронту", член колегії Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко.

"У нас багато громадян не знає законів. Проведу сьогодні невеликий правовий лікнеп. У 2014 році було ухвалено зміни до Кримінального кодексу, згідно з яким сам факт прийняття виборцем неправомірної вигоди, тобто готовність бути підкупленим, уже сам собою є кримінальним злочином. Виборець, погоджуючись на підкуп, здійснює кримінально каране діяння... Там зазначено, що до двох років позбавлення волі умовно або штраф до 5600 грн", – заявив Геращенко.

За його словами, цей закон підписав президент України Петро Порошенко 2014 року.

"Законодавець указав, що не можна продавати голоси. Але страшніший злочин, коли кандидати в депутати чи у президенти системно організовують підкуп виборців. Це тяжкий кримінальний злочин. Усі, хто має до нього стосунок, – і кандидати у президенти, і керівники їхніх штабів, і сотники, десятники тощо – є порушниками. Що стосується популярної схеми підписання договорів із виборцями-агітаторами. Заявляють, що вона законна. Процитую п. 6 ст. 64 закону "Про вибори президента України": "Забороняється укладання з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборчої агітації". Тобто в законі про вибори президента зазначено: якщо хочеш за когось агітувати, то маєш це робити за покликом душі, вірячи, що ця людина зробить щось гарне для країни, поділяючи її програмні принципи. Закон прямо забороняє підписувати платні договори з агітаторами. Ті, хто так робить, порушують закон", – додав нардеп.

Антон Геращенко: Оскільки поліпшити ситуацію в економіці не вдалося, Порошенко пішов шляхом звернення до духовності, до питань віри, мови й армії. Читайте повний текст інтерв'ю

В інтерв'ю ZN.UA, опублікованому 22 лютого, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що українські правоохоронці розслідують створення "сіток" підкупу виборців представниками виборчого штабу президента України Петра Порошенка. За словами Авакова, "обсяг ресурсів під таку схему оцінюють до 1,5 млрд грн", і кошти залучають із державного бюджету України.

Вибори президента в Україні заплановано на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року. На пост глави держави претендує 44 кандидати.