Антон Геращенко: Підозрюваний у вбивстві Вороненкова належав до ультрас і перебував п'ять років у всеукраїнському розшуку

Геращенко на церемонії прощання з Вороненковим
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Народний депутат України від "Народного фронту" Антон Геращенко розповів, що в день вбивства невідомий призначив екс-депутату Держдуми Денису Вороненкову зустріч об 11.30. Слідство вважає, що цей невідомий був навідником кілера.

Народний депутат України від "Народного фронту", радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в інтер'ю "Новой газете" розповів, що підозрюваний у вбивстві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова Павло Паршов був близький до радикальних угруповань футбольних фанатів, а також п'ять років перебував у розшуку за економічний злочин.

"Павло Паршов родом із Севастополя, йому 28 років. Це молодий здоровий хлопець, досить рішучий. Він був близький до різних радикальних угруповань, футбольних фанатів. Він був ультрас. Він був проросійськи налаштований. Його мати розлучилась із батьком та переїхала разом із сином до Дніпропетровська, де він потім намагався займатися бізнесом. Легке солодке життя не вдалося, і коли йому було 22–23 роки, він потрапив у розшук, а в його батьків були обшуки", – розповів Геращенко.

За словами нардепа, Паршов перебував п'ять років у розшуку у дрібній економічній справі. У 2014 році підозрюваний у вбивстві Вороненкова був у Криму. Геращенко зазначив, що зараз перевіряють його причетність до захоплення Криму на боці російських військ. Потім його завербували російські спецслужби. Після проходження спецпідготовки в Росії Паршов прийшов в Україну пішки з Білорусі в лютому 2015 року, розповів нардеп.

"Після повернення в Україну йому дали завдання влитися в Нацгвардію України, і він звертався в кілька підрозділів. Тобто наполегливо цього домагався, хоча ті, кого ми опитали, кажуть, що ніколи у нього не було бажання служити в армії", – повідомив Геращенко.

Паршов прослужив у Нацгвардії 14 місяців, його частина була розташована під Києвом. За словами нердепа, у бойових діях він не брав участі.

Також Геращенко розповів, що хтось подзвонив і запропонував Вороненкову зустрітись у день вбивства об 11.30 ранку. Екс-депутата застрелили об 11.24.

"Номер уже отримали. Все вивчають, але це таємниця слідства. Я припускаю, що йому зателефонував хтось, кого він знав з Росії. Найімовірніше, ця людина і була навідником кілера", – додав Геращенко

Також він розповів, що спільник кілера на машині Daewoo виїхав, коли побачив, що Паршова застрелили.

"Ми його поки не спіймали, але сподіваємося, що зловимо. Обов'язково буде і той, хто навів – це співучасник. Усіх осіб, які причетні до злочину, ми оголосимо в міжнародний розшук через Інтерпол", – зазначив Геращенко.

Нардеп додав, що слідство вже встановило, хто організував убивство.

"У нас немає сумнівів, що замовлення кілеру надійшло з Москви, від спецслужб Російської Федерації. Мотив – це помста та застереження іншим російським політикам і бізнесменам, що якщо вони будуть робити, як Вороненков, то з ними вчинять так само", – сказав Геращенко.

Удень 23 березня кілер убив Вороненкова в центрі Києва, коли той прямував на зустріч із колишнім депутатом Держдуми Іллею Пономарьовим. Охоронець політика смертельно поранив нападника, але й сам дістав поранення.

Генпрокурор України Юрій Луценко поклав на Росію відповідальність за вбивство Вороненкова. У Нацполіції основною версією теж уважають дії РФ.

Президент Петро Порошенко назвав подію актом державного тероризму з боку Росії.

24 березня народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко повідомив, що вбив Вороненкова Паршов – громадянин України, який пройшов підготовку в школі для диверсантів в РФ, а потім почав служити в Нацгвардії України.

Того самого дня радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт підтвердив, що вбивця Вороненкова служив у Нацгвардії.