Атака по зерновозу в Чорному морі. ВМС повідомили, яку зброю РФ застосувала проти цивільного судна

Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

Військово-морські сили України 12 вересня прокоментували ракетний обстріл країною-агресором Росією зерновоза Aya в економічній зоні Румунії.

За даними ВМС, судно, що ходить під прапором Сент-Кітс і Невіс, атакували крилатими ракетами, імовірно Х-22. Окупанти використали стратегічні бомбардувальники Ту-22, йдеться у повідомленні.

У силах оборони зазначили, що цивільне судно було поза межами організованого Україною морського коридору та її територіальних вод.

Контекст:

Про те, що російські окупанти обстріляли судно, яке перевозило зерно з України до Єгипту, вдень 12 вересня поінформував президент України Володимир Зеленський.

Судно було у виключній економічній зоні Румунії, зазначає ВВС. За даними ЗМІ, корабель ішов з українського порту Чорноморськ. Ракетний удар стався приблизно о 23.00 за місцевим часом, коли він був за 55 км від румунського порту Сфинту-Георге в дельті Дунаю. На судні пошкоджено вантажний трюм і кран з лівого борту, але після вибуху зерновоз залишився на ходу і доплив до вантажного порту Констанца в Румунії. "Радіо Свобода" писало, що на борту було 22 члени екіпажу, ніхто з них не постраждав.

Ціни на пшеницю у світі, за інформацією Bloomberg, після удару по зерновозу зросли на 2,2%, це найвищий стрибок за два місяці. Ф'ючерси на пшеницю на Чиказькій біржі дійшли до $5,9175 за бушель (38,7 кг), вказує агентство.