РФ ударила ракетою по судну із пшеницею в Чорному морі, яке прямувало з України в Єгипет. Фото photo icon

У Києві очікують на реакцію світу через російський удар по судну, зазначив Зеленський
Фото: Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський / Х

Російські окупанти 12 вересня завдали удару по судну, яке перевозило в Чорному морі зерно з України в Єгипет. Про це в Х поінформував президент України Володимир Зеленський.

"Російська ракета проти вантажу пшениці для Єгипту. Сьогоднішній удар у Чорному морі – по звичайному цивільному судну одразу після виходу з українських територіальних вод. За попередніми даними, на щастя, обійшлося без людських втрат", – написав глава держави.

Зеленський зазначив, що Україна є одним із головних глобальних донорів продовольчої безпеки.

"Від нормальної та безперешкодної роботи нашого експортного продовольчого коридору залежить внутрішня стабільність і життя десятків країн у різних частинах світу. Критичним є наше постачання продовольства до країн Африки й регіону Близького Сходу, – наголосив президент. – Ми й надалі робитимемо все для захисту наших портів, нашого Чорного моря й постачання продовольства на глобальний ринок. Це справжній пріоритет для України – захист життя, і це має бути пріоритетом для кожної країни".

Зеленський додав, що в Києві очікують на реакцію світу через російський удар по судну.

"Пшениця і продовольча безпека ніколи не мають бути мішенню для ракет", – резюмував президент.

Контекст:

Після виходу країни-агресора РФ із "зернової угоди" (діяла з 1 серпня 2022 року) Україна 10 серпня 2023 року оголосила про тимчасові коридори для цивільних суден, які прямують у чорноморські порти і з них.

Відкриття українського морського коридору стало головною перемогою року, написали ЗМІ у грудні.

У січні 2024 року у ВМС ЗСУ повідомили, що український морський коридор фактично вийшов на свої потужності до повномасштабного нападу РФ.

За даними Мінагрополітики станом на кінець лютого, 90% усієї української агропродукції експортують Чорним морем.