"Батько не винен, що син – президент". У Криворізькому університеті назвали Зеленського-старшого гідним стипендії

Колектив криворізького вишу кілька років висував кандидатуру Зеленського-старшого на надання стипендій та почесних звань
Фото: krmisto.gov.ua

У Криворізькому державному університеті економіки і технологій вважають несправедливим, що професора Олександра Зеленського досі не відзначили довічною іменною стипендією. Як підкреслили у виші, її надає Кабінет Міністрів, а не син професора, президент України Володимир Зеленський.

Професор, завідувач кафедри інформатики та прикладного програмного забезпечення Криворізького університету економіки і технологій Олександр Зеленський є гідним кандидатом на довічну іменну стипендію, оскільки він "виховав цілу когорту молодих науковців", а не тому, що його син Володимир наразі є президентом. Про це 4 вересня в інтерв'ю hromadske сказав проректор вишу з науково-педагогічної та виховної роботи Валентин Орлов.

"Я вважаю, що в сина своя траєкторія, а в батька – своя. Батько не винен, що син – президент. Чому він має страждати через те, що хтось скаже, що негідно президенту призначати стипендію своєму батьку? Тим більше, що подання робить не президент, а Кабінет Міністрів через Міністерство освіти і науки. Він гідний цієї стипендії. Ці два факти не мають бути пов'язаними", – заявив Орлов.

2018 року трудовий колектив вишу подавав кандидатуру Олександра Зеленського на здобуття почесного звання заслуженого діяча науки й техніки, але він його так і не одержав, нагадав проректор.

"Більше року розглядали кандидатуру Олександра Семеновича. Нам повертали це подання, бо, мовляв, документи були неправильно оформлені. Ми переробляли, відправляли, нас запевняли, що документи пішли до президента Петра Порошенка. А потім нічого не відповіли. Це був кінець 2018-го – початок 2019-го. Саме тоді Володимир Зеленський заявив про намір балотуватися у президенти. Я думаю, ці речі пов’язані", – вважає він.

В університеті сподіваються, що в разі відмови у наданні довічної стипендії Зеленському-старшому одержать від уряду пояснення, чому так сталося.

Згідно із проєктом указу президента, опублікованим на сайті уряду, довічну стипендію пропонували надати п'ятьом діячам освіти, які досягли 70-річного віку, зокрема професору Олександрові Зеленському. Пропозицію зняти указ із розгляду Кабміну 2 вересня подав т.в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет.

Прем'єр Денис Шмигаль заявив 3 вересня, що кандидатуру професора Зеленського для призначення довічної стипендії трудовий колектив університету вносив неодноразово, починаючи із 2017 року.

Зеленський-старший заявив, що йому особисто гроші не потрібні, але він вирішив не відмовлятися від пропозиції колег висунути його на здобуття стипендії.