Бекешкіна про президентські вибори: При невеликих розривах між кандидатами в останній момент може спрацювати якась несподіванка

Бекешкіна: Люди думають: "Усі погані, але мій кандидат трохи кращий, або хоча б не такий поганий"
Фото: Центр політико-правових реформ / Facebook

За словами соціолога Ірини Бекешкіної, українські виборці вважають, що "політики всі однакові", тому компромати на кандидатів у президенти вже не працюють.

Глава фонду "Демократичні ініціативи", соціолог Ірина Бекешкіна заявила в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 1 лютого, що за невеликих розривів у рейтингах між кандидатами у президенти України може "спрацювати якась несподіванка" в останній момент перед виборами.

"Усе залежить від конкретних виборів. За нашими опитуваннями, приблизно 10% людей визначаються в останній тиждень. До останнього дня вже не тягнуть. Тому при невеликих розривах між кандидатами в останній момент може спрацювати якась несподіванка", – сказала соціолог.

На запитання, чи може це бути "шокуючий компромат на головного конкурента", Бекешкіна відповіла: "Раніше компромат діяв більше, а зараз люди вже настільки до цього звикли, що при загальній думці "політики всі однакові", ніякий компромат уже особливо не діє".

"Люди думають: "Усі погані, але мій кандидат трохи кращий, або хоча б не такий поганий. А якщо на нього ллють бруд, то брешуть, напевно". Що такого можна придумати, щоб це радикально вплинуло на підсумки виборів, уявити складно", – додала соціолог.

Вибори президента в Україні призначено на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року. Станом на 1 лютого ЦВК зареєструвала 28 кандидатів у президенти.

Згідно з опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг", яке проводили із 16-го до 25 січня 2019-го, за шоумена Володимира Зеленського готові проголосувати 19% опитаних, які мають намір іти на вибори й визначилися із кандидатом. На другому місці – лідер парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко (18,2%), на третьому – чинний президент Петро Порошенко (15,1%).

Згідно з результатами опитування, проведеного центром SOCIS, Київським міжнародним інститутом соціології та Центром Разумкова з 16-го до 19 січня, Зеленський лідирує з рейтингом 23%. На другому місці – Порошенко (16,4%), на третьому – Тимошенко (15,7%).