Без Порт-Анненталя й Гарда. Рада змінила два дискусійні топоніми, ще три не змогла

Рада підтримала дві з восьми постанов про перейменування міст
Фото: depositphotos.com

Верховна Рада на засіданні 9 жовтня розглянула вісім постанов про перейменування п'яти українських міст, із яких підтримала лише дві. Про це повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. 

Зокрема, депутати перейменували Южне Одеської області та Южноукраїнськ Миколаївської області, переклавши назви на Південне й Південноукраїнськ відповідно.  

Народні депутати провалили постанови про перейменування Южного на Порт-Анненталь, а Южноукраїнська – на Гард.

Також у сесійній залі не дістали підтримки пропозиції перейменувати:

  • Первомайськ Миколаївської області на Ольвію чи Ольвіополь;
  • Синельникове й Синельниківський район Дніпропетровської області на Ріднопілля й Ріднопільський район;
  • Павлоград і Павлоградський район Дніпропетровської області – на Матвіїв і Матвіївський район. 

Нардеп від "Голосу" Роман Лозинський, коментуючи ці рішення, дійшов висновку, що в Раді вважають, ніби "дерусифікація не на часі". 

"Синельникове далі носитиме ім'я генерал-майора російської імперії. Павлоград далі носитиме ім'я російського імператора. Русифіковані Южне і Южноукраїнськ – просто переклали на Південне й Південноукраїнськ замість повернути цим містам назви з історичним змістом. Первомайськ не мав адекватної альтернативи на голосуванні, тому в якійсь мірі добре, що зміну назви провалили сьогодні. Хоча в цілому нонсенс, що на 34-му році незалежності в нас досі славиться пєрвомай. Загалом – ганебне відчуття, політична воля відсутня", – зазначив він.

Один з авторів постанови про перейменування Южного на Південне нардеп від "Євросолідарності" Олексій Гончаренко виступав проти зміни топоніма на Порт-Анненталь, заявивши, що в такий спосіб "російське прибираємо, а з'являється німецьке". 

Журналіст Вахтанг Кіпіані розповів, що топонім Гард, який пропонували для Южноукраїнська, – присвята козацькій славі.

"Тенденція – якщо можна відкинути українську та історичну назву, то це і буде зроблено. І обирається найбільш нікчемна, сіра, ніяка. Міг бути Гард – на честь козацької січі і слави, ні – буде Південноукраїнськ", – написав він.

Журналіст також розповів, що Первомайськ могли б назвати Богополем, як один з історичних районів цього міста, але натомість "тулять новороби". Поганими запропоновані Раді варіанти для перейменування цього міста назвав і Лозинський, він запевняє, що буде пошук нового рішення. 

Контекст:

Перейменування українських міст у вересні викликало дискусії в парламенті.

Як говорив 18 вересня спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, п'ять топонімів – Южне, Южноукраїнськ, Синельникове, Первомайськ і Павлоград – вирішили вилучити з постанови про перейменування (її розглянули наступного дня й пакетом замінили назви понад 300 населених пунктів), щоб розглянути кожне окремо.

"Ми ухвалили рішення, що погоджувальна рада – керівництво парламенту й керівники фракцій – внесе нову постанову, де прибере ці п'ять проблемних міст, сіл, селищ тощо в окремі постанови й проголосує цей пакет для того, щоб завершити деколонізацію України", – сказав тоді спікер, його цитує "Інтерфакс-Україна"