"Без цього просто неможливо перемогти бідність в Україні". Зеленський підписав закон про олігархів

Зеленський: В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 5 листопада підписав закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу у суспільному житті (олігархів)". Про це повідомляє сайт Офісу президента.

"В усіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють в інтересах своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році. Великий бізнес є у будь-якій демократичній державі. Але яким би великим не був бізнесмен, він має працювати за законом та нарівні з іншими економічними суб'єктами. Якщо хтось звик купувати політиків, щоб вони дозволяли обійти закон, то доведеться прощатися з такою звичкою навіть найбагатшим", – наголосив Зеленський.

За його словами, ухваленню цього закону намагалися перешкодити.

"Спротив був. Далі буде ще більше спротиву від тих, хто заробив мільярди на державі. Але іншого варіанта, крім демонтажу олігархічної системи, бути не може. Без цього просто неможливо перемогти бідність в Україні та повноцінно приєднатися до європейської спільноти", – резюмував глава держави.

Підписаний президентом документ передали на публікацію.

Контекст:

Верховна Рада 23 вересня ухвалила у другому читанні законопроєкт №5599 президента України Володимира Зеленського про олігархів. За документ проголосувало 279 народних депутатів за 226 необхідних. Голосування проводили за спеціальною процедурою, без можливості внести додаткові правки у залі.

Спікером тоді ще був Дмитро Разумков, але він перебував на лікарняному, оскільки захворів на COVID-19. Разумков говорив, що саме він має підписувати законале висловлював сумніви, що йому дадуть на підпис цей документ.

2 вересня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до спікера з офіційним листом щодо законопроєкту, вона заявила, що документ суперечить Конституції.

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) узяла до розгляду звернення Разумкова з проханням оцінити законопроєкт про олігархів.

У комісії заявляли, що підготують висновок щодо законопроєкту Зеленського про олігархів у середині грудня, і закликали не розглядати у Раді законопроєкт про олігархів у другому читанні, поки не буде готовим її висновок, оскільки це буде вкрай негативним сигналом для західних партнерів.

4 жовтня Разумков заявив про спроби фальсифікації тексту закону про олігархів. На його думку, Зеленський через колізію в законі має ветувати закон про олігархів і повернути документ до Ради зі своїми пропозиціями або підписати закон і після цього вносити до нього зміни.

19 жовтня парламент розблокував закон про олігархів, нардепи відхилили 12 постанов, які блокували підписання документа спікером.

Верховна Рада 3 листопада усунула суперечності у тексті законопроєкту. Нардепи не переголосували закон заново, а лише підтримали виправлення парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, пов'язані з трьома статтями документа. Згідно з ухваленими уточненнями, вести реєстр олігархів буде Рада національної безпеки та оборони (РНБО), як це було у початковій редакції документу.

4 листопада закон підписав новий спікер парламенту Руслан Стефанчук.