Більшість українців не згодна із заявою Путіна, що українці і росіяни – "один народ" – опитування

На думку Путіна, "російський народ хотіли роздробити"
Фото: kremlin.ru

55% українців не згодні із заявою президента РФ Володимира Путіна про те, що українці і росіяни є "одним народом". Про це свідчать опубліковані 27 липня результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Водночас 41% респондентів згодний із твердженням російського президента.

Ще 4% опитаних не визначилися з відповіддю.

Опитування проводили з 23-го до 25 липня серед громадян віком від 18 років по всій Україні, крім окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Криму. Всього опитали 2500 респондентів методом телефонного інтерв'ю з використанням комп'ютера. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95 – не більше ніж  2%.

30 червня Путін заявив, що вважає українців і росіян "одним народом" і тому України не занесли до списку "недружніх країн" у РФ. На думку Путіна, "російський народ хотіли роздробити".

У відповідь на це президент України Володимир Зеленський сказав, що в українців і росіян багато спільного, але вони не є одним народом.

Контекст:

Росія після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року окупувала Крим. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

Відразу після анексії Криму у 2014 році РФ почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

За даними Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. осіб.