Блокування каналів Козака. Кошкіна каже, що РНБО скористалася рішенням Ради за 2018 рік

Санкції РНБО передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne

Фото: president.gov.ua
4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову з ініціативою запровадити санкції проти телеканалів NewsOne і "112 Україна". Після розгляду документа Радою національної безпеки та оборони пропозицію парламенту відхилили. За словами шеф-редакторки видання LB.ua Соні Кошкіної, під час застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та належних йому каналів "112 Україна", ZIK, NewsOne це рішення дістали "з-під сукна ".

В основі рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування санкцій проти нардепа від "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та належних йому каналів "112 Україна", ZIK, NewsOne лежить рішення Верховної Ради, ухвалене 2018 року.

Про це шеф-редакторка видання LB.ua Соня Кошкіна заявила в Telegram 3 лютого.

4 жовтня 2018 року Верховна Рада підтримала проєкт постанови №9157, яким запропонувала РНБО ввести санкції проти "112 Україна" і NewsOne. Передбачали низку обмежень, включно з позбавленням ліцензій каналів, забороною на використання радіочастот і блокуванням активів.

Тодішній секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв, що відомство оперативно розгляне питання санкцій проти каналів "112 Україна" і NewsOne, щойно матиме відповідну постанову Ради, але після розгляду документа радою пропозицію парламенту відхилили.

"Тоді з ініціативи "Народного фронту" зал попросив РНБО обмежити роботу каналів, які де-факто потурають країні-агресору. Як обґрунтування – перевірка СБУ. Спікер Парубій документ підписав. Але за дивним збігом обставин СБУ з перевіркою не поспішала. Тобто чого ж за дивним. Ішлося до виборів, Банковій невигідно було із шанованими людьми лаятися. Тим паче якщо з ними ведуть спільні справи. Тому рішення Ради поклали під сукно. А ось тепер настав час – дістали", – пояснила Кошкіна.

За її даними, у нинішньої влади України готовий "покроковий план – що робити далі, у якій послідовності, як зміцнювати позиції і не здати назад".

Увечері 2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій проти Козака і належних йому телеканалів. Санкції передбачають позбавлення ліцензії "112 Україна", ZIK і NewsOne, їм наказано припинити мовлення, усю легальну діяльність медіакомпаній припиняють строком на п'ять років. Провайдери відразу ж почали блокувати телеканали, а ті зробили спільну заяву про "політичну розправу" і пообіцяли боротися "за своє право вести мовлення для українців".

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що йдеться про канали з так званого пулу кума президента РФ, глави політради ОПЗЖ, нардепа Віктора Медведчука. Їх "вельми активно й часто відкрито використовують як інструменти чужої іноземної пропаганди в Україні", підкреслив Подоляк.

Блокування "112 Україна", ZIK і NewsOne не має нічого спільного з наступом на свободу слова, підкреслила прессекретарка Зеленського Юлія Мендель. За її даними, є підтвердження того, що ці канали фінансують із Росії.

Екснардеп Сергій Лещенко пов'язав рішення про накладення санкцій з розмовою держсекретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, яка відбулася 1 лютого ввечері.