Бойко: Українські підприємства конкурують, на жаль, тільки за рахунок низької заробітної плати. Вихід один – знижувати вартість енергоносіїв

Юрій Бойко: А до чого це призводить? До того, що люди їдуть на Захід, їдуть у РФ, туди, де вищі зарплати
Фото: platform.org.ua

Українські підприємства купують газ по $350 за 1 тис. м³, що зробило б їхню продукцію неконкурентоспроможною, якби не низькі зарплати працівників, заявив кандидат у президенти, нардеп Юрій Бойко.

Зниження вартості енергоносіїв – це один з головних факторів підвищення конкурентоспроможності українських підприємств, заявив народний депутат, засновник "Опозиційної платформи – За життя" Юрій Бойко під час поїздки до Сум 26 березня, повідомляє офіційний сайт політичної сили.

"Чим дешевші енергоносії, тим більш конкурентоспроможні вітчизняні підприємства. Тому зниження їх вартості є одним із головних завдань на сьогодні – від цього залежить робота української промисловості, а відтак і розвиток економіки в цілому", – упевнений політик.

Він додав, що конкурувати завдяки низькій зарплаті не можна, оскільки це призводить до відтоку трудових ресурсів із країни.

"У російських підприємств газ по $70, а нашим продають по $350. Кредити в Європі під 2% річних, а у нас під – 22%. Як можна конкурувати в таких умовах? Конкурують, на жаль, тільки за рахунок низької заробітної плати. А до чого це призводить? До того, що люди їдуть на Захід, їдуть у РФ, туди, де вищі зарплати. Конкурувати за рахунок низької зарплати – значить оголяти робочі місця. У підсумку виходить замкнуте коло", – сказав Бойко.

Іншого виходу із ситуації, окрім як знижувати вартість газу для промисловості і захищати виробників, немає, вважає він.

"Вихід тільки один – знижувати вартість енергоносіїв, захищати свій ринок, лобіювати на зовнішніх ринках вітчизняну продукцію – тобто робити те, що робить будь-яка нормальна держава. Але нинішню владу це не хвилює, вона лише політичними спекуляціями намагається продовжити своє існування. Після нашої перемоги на виборах ситуація кардинально зміниться – ми переломимо негативну тенденцію в економіці, надамо підтримку промисловості, а фахівці повернуться у країну", – заявив нардеп.

Ціну на газ для населення можна знизити до 3,8 тис. грн за 1 тис. м&³3;, переконаний Бойко. Раніше він заявляв, що газ обходиться Україні дорожче, тому що Київ відмовився від прямого постачання російського палива.