Болтон про Байдена: Не бачимо чіткої програми дій щодо Росії та інших важливих міжнародних питань

Байден вступив на посаду глави Білого дому в січні
Фото: ЕРА
Президент США Джо Байден не демонструє виразної позиції щодо низки важливих питань, зокрема стосовно Росії. Про це колишній радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив НВ у інтерв'ю, опублікованому 21 липня.

"Я здивований, що у нього досі немає виразної позиції щодо цілої низки питань. Він сфокусований на внутрішній політиці, хоче позбавити країну пандемії коронавірусу. Хоче відновити економіку, перезапустити її і вдихнути нове життя. Подивимося, як йому це вдасться", – сказав він.

Ексрадник глави Білого дому зазначив, що "кожен президент фокусується передусім на внутрішній політиці".

"Але в Байдена – колосальний досвід роботи в Конгресі саме у сфері міжнародних відносин. Водночас я поки не бачу чіткої міжнародної стратегії, зрозумілих її меж. У нього був саміт із [президентом РФ Володимиром] Путіним порівняно швидко після вступу на посаду. Він сказав, що кібератаки потрібно припинити. І за кілька тижнів після саміту сталася ще одна така атака. І організатори цієї атаки немов у повітрі розчинилися, у тому сенсі, що адміністрація так і не сказала, хто за нею стоїть. Може, ми самі це зробили? Або все-таки це Путін організував? Але в адміністрації вирішили, що на нього і так уже чинять зайвий тиск і він зможе утнути щось у відповідь, і не пішли на загострення? Ми цього ще не знаємо", – пояснив Болтон.

За його словами, за шість місяців після інавгурації Байдена "досі не бачимо чіткої програми дій щодо Росії та інших важливих міжнародних питань".

Контекст:

Байден вступив на посаду глави Білого дому в січні.

16 червня Байден у Женеві провів першу зустріч із Путіним як глава Білого дому. За підсумками зустрічі обидва лідери провели окремі пресконференції.

Байден заявив, що обговорював із Путіним теми прав людини, територіальну цілісність і суверенітет України, кібербезпеку, гуманітарну ситуацію в Сирії, створення Іраном ядерної зброї, статус Арктики як мирного регіону. Він передав Путіну перелік із 16 критично важливих структур, які мають бути захищеними від кібератак. Про кібератаки Байден говорив із Путіним і під час телефонної розмови 13 квітня.

Глави двох держав також тричі спілкувалися телефоном – 26 січня, 13 квітня і 9 липня.

Під час останньої телефонної розмови Байден говорив про постійні кібератаки, які здійснюють хакери, що базуються у РФ.

Джон Болтон був радником президента США з нацбезпеки з квітня 2018 року до вересня 2019-го. За словами на той момент глави Білого дому Дональда Трампа, причиною відставки стали зроблені Болтоном "дуже великі помилки" і невміння знаходити спільну мову з колегами по адміністрації.