Бутусов опублікував відео із навчань підрозділу тероборони. У ДБР заявили, що проведуть розслідування

ДБР перевірить законність дій Бутусова
Фото: president.gov.ua
Головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 27 листопада, у День пам'яті жертв Голодомору, у Facebook опублікував відео, на якому зробив постріл із артилерійської зброї.

"В День пам'яті жертв Голодомору, мушу зізнатись, що я, ймовірно, можу бути причетним до загибелі деяких людей на Донбасі - але виключно до загибелі російських окупантів, терористів та вбивць українського народу", – написав журналіст.

Пізніше він уточнив, що час і місце знімання розкриє "колись пізніше".

"Відео знято дуже давно, з тренувань підрозділів територіальної оборони одного з регіонів України. Це абсолютно точно не теперішній час, оскільки я зараз знахожусь у Києві. Нічого героїчного в цьому відео нема, просте слово до дня Голодомору. Знято в суворій відповідності до діючих конвенцій та заборон", – заявив Бутусов.

У Держбюро розслідувань 28 листопада заявили, що перевірять законність дій Бутусова на опублікованому відео в межах кримінального провадження. Про це повідомляє пресслужба відомства.

"28 листопада 2021 року журналіст виклав відео, де він здійснює постріли з «Гаубиці Д-20» калібром 152 мм. Він супроводжує свій постріл словами: «По окупантах вогонь». Пізніше Бутусов дописав, що відео було знято дуже давно, і з тренувань, але оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну", – заявили у ДБР.

За попередньою інформацією Держбюро, відео знято не в зоні ООС.

Слідчі відкрили провадження за ст. 414 (порушення правил поводження зі зброєю, а також з речовинами та предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) і ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

"Будуть перевірені також і можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння", – уточнили в релізі.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський 26 листопада провів пресмарафон, який тривав понад п'ять годин. Він заявив, що Бутусов працював на бізнесмена Ігоря Коломойського та образився через те, що не дістав посади в Міністерстві оборони.

Зеленський також звинуватив Бутусова у смертях на Донбасі через публікацію відео з безпілотником Bayraktar. "Ви перша людина, яка показала інформацію щодо відповіді нашого, українського, дрона по незаконних формуваннях на тимчасово окупованому Донбасі... На вашій совісті – загибель людей. Після цього скільки було на нас атак і бомб скинуто дронами!" – сказав президент.

Ці звинувачення журналіст назвав брехливими.

Бутусов після пресмарафону сказав, що його запросили на цей захід задля дискредитації. Він повідомив, що судитиметься із Зеленським.