Бутусов: Ситуація зі звітом Kroll щодо "ПриватБанку" викликала колосальний скандал і з'ясування відносин між БПП і "Народним фронтом"

Бутусов: Колишні власники "ПриватБанку" формально чисті перед українським законом
Фото: hromadske.tv

Про кримінальне провадження щодо фінансових махінацій, якими, за даними ГПУ, займалися працівники "ПриватБанку", НБУ та детективного агентства Kroll, повідомлено керівників держави, а також зарубіжних партнерів України. Про це розповів журналіст Юрій Бутусов.

Звинувачення представників детективного агентства Kroll у змові з українськими посадовими особами й пов'язані з цим обшуки можуть поставити хрест на спробах України повернути активи, виведені екс-акціонерами цієї фінустанови. Про це написав у "Цензор.НЕТ" головний редактор видання Юрій Бутусов.

За його словами, керівництво України в курсі скандалу, оскільки залучення Kroll до аудиту "Приватбанку" було ініціативою президента Петра Порошенка.

"Ця ситуація викликала колосальний скандал і з'ясування відносин у керівництві Блоку Петра Порошенка і "Народного фронту", який затьмарив навіть ситуацію навколо мітингу (Михайла) Саакашвілі. По суті, в керівництві країни наразі немає єдиної позиції щодо повернення коштів, виведених напередодні націоналізації з "Приватбанку". І навіть навпаки – є один з варіантів це розслідування взагалі звести нанівець. Якщо кримінальну справу проти Kroll не буде закрито, то жодних шансів у ГПУ, НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури довести, що будь-які кошти з "Приватбанку" виводили незаконно, не буде", – уважає Бутусов.

Він звернув увагу, що відкриття кримінального провадження та одержання Генпрокуратурою в Печерському суді санкції на обшук у "ПриватБанку", який відбувся 7 грудня, збіглися з поверненням з Амстердама глави ГПУ Юрія Луценка. Той стверджував, що "випадково" зустрів у столиці Нідерландів екс-співвласника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського.

"Тобто після зустрічі з Коломойським генеральний прокурор не висуває підозри проти бенефіціарів "ПриватБанку". Навпаки, підозру висувають проти детективного агентства Kroll, Нацбанку і націоналізованого "ПриватБанку", які розслідують, куди було виведено гроші напередодні націоналізації і як на них накласти арешт. Що це означає? Що коли Kroll із дня на день опублікує результати розслідування і з цими результатами представники "ПриватБанку" або Нацбанку звернуться до суду та вимагатимуть накласти арешт через Генпрокуратуру на рахунки, то всі європейські суди відмовлять. Адже чого варте розслідування тих, кого самого обвинувачують у розкраданні коштів цього банку? До того ж проти колишніх власників "ПриватБанку" підозр не висунуто – вони формально чисті перед українським законом", – дійшов висновку Бутусов.

Про розвиток подій знають на Заході, зокрема, у Міжнародному валютному фонді, свою позицію там сформулюють найближчим часом, стверджує журналіст.

Видання "Цензор.НЕТ" опублікувало копію судового рішення про проведення обшуків, в якому йдеться, що за даними Генеральної прокуратури, представники "ПриватБанку" і Kroll вступили в змову з посадовими особами Нацбанку, організувавши "схему систематичної розтрати коштів "ПриватБанку" під час видавання кредитів.

Згідно з рішенням уряду від 18 грудня 2016 року, держава на 100% стала власником "ПриватБанку".

5 червня 2017 року Центр із розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP повідомив, що "ПриватБанк" протягом 2015–2016 років видав понад $1 млрд кредитів 28 фірмам, які контролювали особи, пов'язані з колишнім власником банку Ігорем Коломойським.

7 липня в НАБУ заявили, що держава зазнала збитків у розмірі докапіталізації банку на 116,8 млрд грн.

НБУ в липні опублікував звіт фінансового аудиту "ПриватБанку", проведений компанією Ernst&Young, згідно з яким, напередодні націоналізації банк був фінансовою пірамідою.

Після цього екс-власники банку, а також пов'язані з ними офшори і фізичні особи подали десятки позовів в українські суди, в яких оскаржують процедуру націоналізації і вимагають компенсацій за пов'язані з нею фінансові втрати.