"Честь маю!" Екскомандувач ПС Олещук написав пост подяки і змінив назву свого канала в Telegram

Олещук обіймав посаду командувача ПС ЗСУ із серпня 2021 року до серпня 2024 року
Фото: Микола Олещук / Facebook

Микола Олещук, якого 30 серпня президент України Володимир Зеленський звільнив із посади командувача Повітряних сил ЗСУ, написав у Telegram пост подяки.

Зеленський призначив Олещука командувачем ПС у серпні 2021 року.

"Це були важкі три роки, – написав генерал-лейтенант. – Одразу після призначення [...] необхідно було якнайшвидше налагодити систему управління військами в новій організаційно-штатній структурі, на яку тільки-но перейшли Повітряні сили... На початку російського вторгнення було найважче. Але в нас був чіткий план дій на випадок масованого ракетного удару по об'єктах Повітряних сил. Треба було врятувати техніку і людей, вивести з-під удару і перемістити на запасні позиції та аеродроми якомога більше засобів, дати рішучу відсіч агресору".

За словами Олещука, були болючі втрати, але вдалося вистояти.

"І вже за два місяці Повітряні сили очистили небо від ворожих літаків на підконтрольній території, налагодили систему протиповітряної оборони, у якій працюють також підрозділи ППО всіх сил оборони!" – наголосив екскомандувач ПС ЗСУ.

Олещук розповів, що українські пілоти на початку 2022-го здійснювали героїчні бойові вильоти.

"Уже тоді наша авіація завдавала ударів по російській території без жодних "червоних ліній". Так, це був час непростих, доленосних рішень, і ми дали бій. У нашому активі – сотні ворожих літаків і вертольотів, тисячі розвідувальних БПЛА, тисячі ракет і ударних дронів", – поінформував генерал-лейтенант.

Через дефіцит зенітних керованих ракет було ухвалено рішення про формування підрозділів мобільних вогневих груп, продовжив Олещук.

"Восени й узимку 2022-го Повітряні сили не дали Росії занурити Україну в пітьму й захистили нашу енергетику. Блекауту, як того хотів окупант, не сталося", – нагадав екскомандувач ПС ЗСУ.

Він зазначив, що в рекордні строки ПС ЗСУ отримали на озброєння й опанували десятки систем ППО західного виробництва, а у травні 2023 року вдалося збити над Києвом першу аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал", а потім – десятки інших балістичних ракет.

"Наші льотчики успішно застосовують високоточні західні бомби та ракети з літаків радянського виробництва. Завдяки титанічній роботі в українському небі з'явилися перші F-16, а десятки пілотів зараз проходять навчання за кордоном. Роботи ще багато, але ми вже увійшли у клуб країн, які мають на озброєнні американські винищувачі. І дороги назад уже немає. Тільки вперед!" – наголосив Олещук.

Колишній командувач ПС ЗСУ також нагадав про операцію зі збиття одразу п'яти бортів на брянському напрямку, двох літаків далекого радіолокаційного виявлення А-50, Іл-22, Ту-22М3.

Окрім того, українські пілоти відправили на дно чимало російських плавзасобів і розбили штаб Чорноморського флоту, завдали сотні ударів по російських об'єктах у тилу ворога, додав Олещук у Telegram.

"Особливо хочу відзначити роботу пілотів на курскому напрямку та сході. Високоточними ракетно-бомбовими ударами вони знищують пункти управління, склади боєприпасів, опорні пункти, логістику противника, мостові й понтонні переправи", – повідомив він.

Насамкінець Олещук привітав усіх причетних із Днем авіації України й висловив подяку особовому складу ПС ЗСУ за "довіру та підтримку, мужність, героїзм і патріотизм".

"Перемога на землі кується в небі! Честь маю!" – резюмував генерал-лейтенант.

Після цього вже екскомандувач ПС змінив назву свого каналу в Telegram на "Микола Олещук".

Контекст:

Навесні 2024 року під час масових перестановок у вищому військовому керівництві України були повідомлення про ймовірну відставку Олещука, але він зберіг за собою посаду командувача ПС ЗСУ.

Зеленський звільнив Олещука на тлі аварії першого українського F-16 26 серпня. "Ми повинні посилюватися й берегти людей", – зазначив президент у вечірньому відеозверненні 30 серпня.

Того самого дня головком ЗСУ Олександр Сирський призначив Анатолія Кривоножка т.в.о. командувача ПС ЗСУ. Він – командувач ПК "Центр".

У Міноборони України не стали пов'язувати звільнення Олещука з катастрофою F-16. "Напевно, це ротація", – припустив глава відомства Рустем Умєров.