Данілов заявляв про відповідальність Німеччини та Франції за окупацію Криму. Німецька амбасадорка відповіла

Фельдгузен відповіла Данілову на звинувачення у відповідальності Німеччини за окупацію Криму (на знімку вона під час поїздки на Донбас у лютому 2021 року)
Фото: president.gov.ua
Надання Україні плану дій щодо членства в НАТО не зупинило б дій Росії щодо окупації Криму, вважає амбасадорка Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

Про це вона сказала в інтерв'ю ZN.UA 25 червня, реагуючи на заяву секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, який 4 червня говорив, що Франція і Німеччина мають відповідати за окупацію півострова.

"Німеччина і Франція у 2008 році відмовили Грузії й Україні у ПДЧ, коли майже все було готово. І ми пам'ятаємо, що у 2008 році на Грузію напала Російська Федерація, після цього у нас є ситуація з окупованим Кримом. Чи має за це нести якусь відповідальність Німеччина і Франція? Я вважаю, що має", – заявляв він.

Фельдгузен сказала, що не відчуває провини Німеччини за окупацію Криму.

"Я сказала це безпосередньо пану Данілову і вам відповідаю: ні. Я була тут у 2014 році, і я думаю, що плани анексії Криму були в шухлядах російської влади давно. І вони, побачивши можливість діяти, адже Україна була в такому слабкому стані після Революції гідності, дуже швидко зреагували. [...] Адже було видно, що росіяни давно до цього готувалися. Був би ПДЧ, не було ПДЧ – це теж спекуляції. Але я особисто не думаю, що наявність ПДЧ якось зупинила б росіян", – підкреслила дипломатка.

Контекст:

8–12 серпня 2008 року між Росією та Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше РФ визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії. Окрім Росії, це зробили Нікарагуа, Венесуела, Науру і Сирія. Згідно з грузинським законодавством, Абхазія та Південна Осетія – окуповані РФ території.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.