ДБР заявило про викриття правоохоронців, які незаконно переправили за кордон ексголову Конституційного Суду

Журналісти бачили Тупицького в Австрії
Фото: radiosvoboda.org

Працівники Державного бюро розслідувань оголосили про підозру в незаконному переправленні людей через державний кордон України заступнику начальника одного з райвідділів поліції Закарпатської області й кільком співробітникам Державної прикордонної служби. Про це 7 жовтня повідомила пресслужба ДБР. 

За даними слідства, група діяла організовано, фігуранти, зокрема, переправили через кордон колишнього голову Конституційного Суду України. Його імені не називають, але раніше в Офісі генпрокурора повідомляли, що ексголова КСУ Олександр Тупицький незаконно перетнув кордон. Про те, що йдеться саме про нього, пише також NV, посилаючись на власні джерела. 

Підозрювані, як дізналося слідство, незаконно переправляли українців за кордон через окремі прикордонні пункти пропуску в Берегівському районі Закарпатської області.

"Поліцейський, відповідно до своєї ролі, інформував осіб, які намагалися незаконно виїхати з України, про спосіб перетину кордону й координував дії водіїв, які здійснювали перевезення. Правоохоронець особисто виїжджав у район прикордонного пункту, супроводжуючи здійснення незаконного перетину державного кордону, у тому числі вночі. У свою чергу, прикордонники не проводили прикордонний контроль стосовно осіб, яких незаконно переправляли через державний кордон України", – ідеться в повідомленні. 

Тупицькому, згідно з релізом, оголосили про підозру в незаконному переправленні людей через кордон у співучасті з учасниками організованої групи (ч. 2 ст. 332 КК України).  

Контекст:

Тупицький фігурує у справі про підкуп свідка і введення в оману суду. 25 травня 2021 року Офіс генпрокурора надіслав до Подільського райсуду Києва обвинувальний висновок щодо ексголови КСУ. 

Ексголова КСУ, який у 2021 році заявляв, що "чистий перед судом" і не буде переховуватися від слідства, незаконно виїхав з України, повідомили в ДБР навесні 2022 року. Він зробив це вже після введення в Україні воєнного стану, який передбачає заборону на виїзд із країни для чоловіків віком 18–60 років (Тупицькому було на той момент 59 років), писали ЗМІ. 

27 травня Офіс генпрокурора повідомив, що Тупицького оголосили в розшук через систематичне ухиляння від прибуття до суду. За інформацією ЗМІ, Україна в жовтні 2022-го попросила Австрію видати екссуддю (журналісти бачили його там у березні). 

Тодішній секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов говорив, що Тупицький і низка суддів мали легітимізувати експрезидента-втікача Віктора Януковича після вторгнення РФ в Україну 24 лютого.