Денісова заявила, що Україна допустить лікарів до Вишинського тільки за умови синхронного доступу медиків до Гриба

Денісова зустрілася з європейськими дипломатами
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Україна наполягає на одночасному доступі лікарів до політв'язня українця Павла Гриба і підозрюваного у держзраді журналіста Кирила Вишинського, заявила український омбудсмен Людмила Денісова.

Уповноважений із прав людини у Верховній Раді Людмила Денісова заявила, що українська сторона готова забезпечити доступ лікарів до підозрюваного у держзраді головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського за умови синхронного доступу лікарів до українського політв'язня у РФ Павла Гриба. Про це Денісова написала у своєму Facebook.

Вона розповіла, що в Брюсселі зустрілася з директором Європейської служби зовнішньої дії з роботи із державами Східного партнерства і РФ Люком Девінем та начальником відділу служби у справах РФ Дірком Шубелем, які запевнили, що ЄС має чітку позицію щодо українських військовополонених.

"Вони переконані, що наші моряки мають право на захист згідно з нормами міжнародного гуманітарного права. Також очікують від РФ надання належної медичної допомоги пораненим і безперешкодного доступу до них консульських співробітників", – підкреслила Денісова.

Девінь повідомив українському омбудсмену, що його представники зустрілися з уповноваженим із прав людини в РФ Тетяною Москальковою, яка говорила про можливості доступу лікарів до Вишинського.

"Українська сторона готова забезпечити ці умови лише за можливості синхронного доступу лікарів до українського політв'язня Павла Гриба, який знаходиться в надкритичному стані", – підкреслила Денісова.

24 серпня 2017 року Гриба, який поїхав у Гомель (Білорусь) на зустріч із росіянкою Тетяною Єршовою, викрали співробітники ФСБ Росії. Два тижні про місцеперебування українця не було відомо. 7 вересня Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону одержало повідомлення від ФСБ про утримання Гриба в СІЗО Краснодара. У РФ українця обвинуватили в підготовці теракту в одній зі шкіл Сочі.

Наприкінці грудня 2018 року український лікар, доктор медичних наук, професор Василь Притула, який проаналізував результати обстеження Гриба в ростовському клініко-діагностичному центрі, заявив, що захворювання українця прогресують, що критично небезпечно для його життя. В українця діагностували портальну гіпертензію, спленомегалію (збільшення селезінки), гіперспленізм, а також цироз печінки. 30 січня батько політв'язня заявив, що в його сина з'явилися симптоми хвороби Альцгеймера. 1 лютого в російському Ростові-на-Дону під час судового засідання Грибу викликали швидку допомогу.

Сам Гриб повідомив, що йому не вижити без ліків у російській в'язниці.

5 травня 2018 року в офісі "РИА Новости Украина" в Києві відбулися обшуки, слідчі дії проводили також вдома у Вишинського. У Службі безпеки України заявили, що разом із прокуратурою Автономної Республіки Крим розкрили діяльність мережі медіа-структур, підконтрольних РФ. Цього самого дня Вишинського затримали за підозрою в державній зраді. Прокуратура має намір просити для підозрюваного 12 років в'язниці.