"Держава буде вкладати мільярди". Зеленський розповів, скільки культурних об'єктів в Україні відреставрують упродовж трьох років

Зеленський: За п'ять – 10 років ми відновимо для туризму основні важливі "історичні магніти"
Фото: president.gov.ua
Державна програма "Велика реставрація" триватиме довго, адже в Україні багато історичних об'єктів. Тільки на підготовку проєктної документації знадобиться 300 млн грн, заявив президент України Володимир Зеленський.

В Україні протягом трьох років у межах державної програми "Велика реставрація" збираються відреставрувати приблизно 150 об'єктів історичної та культурної спадщини. Про це розповів президент України Володимир Зеленський на форумі "Україна 30. Інфраструктура" 22 лютого, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Цьогоріч ми почали програму "Велика реставрація". Мова про відновлення українських замків, музеїв, наших театрів, інших перлин нашої історичної і культурної спадщини. За три наступні роки буде відреставровано біля 150 таких об'єктів по всій Україні", – повідомив Зеленський.

У коментарі журналістам він припустив варіант передання в концесію об'єктів історичної та культурної спадщини (за умов концесії інвестор матиме можливість експлуатувати культурний об'єкт і отримувати дохід).

"Є багато форматів. Також ми розглядаємо концесії. Точно є така програма. Ми розробляємо, які саме пам'ятники історії та культури можна розглядати як концесійний проєкт. 300 млн грн – це перші гроші, які знадобляться на підготовку документів проєктів. Держава буде вкладати мільярди, але вони надійдуть із інших напрямів, інших бюджетних програм. Але спочатку потрібно зробити проєкт для цих реставраційних пам'ятників", – пояснив він.

Реставраційні програми тривають століттями у всьому світі, сказав глава держави.

"Програма, яку ми починаємо в Україні, не буде зупинятися. Вона повинна йти довго, тому що в нас багато історичних пам'яток. Усе це відновити за три, п'ять, 10 років просто неможливо. За 5–10 років, я впевнений, ми відновимо для туризму основні важливі "історичні магніти", а вся держава – це велика робота попереду. Найголовніше, що ми її розпочали", – сказав президент.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 17 лютого в інтерв'ю LB.ua говорив, що 2021 року на програму "Велика реставрація" заклали 2 млрд грн. Із них 1,7 млрд грн – це очікувані надходження від гральної діяльності, а 300 млн грн – із загального фонду держбюджету, які почнуть використовувати найближчим часом.

За його словами, уже складено попередній список об'єктів, він має пройти експертну раду.

"У переліку цих проєктів уже є необхідна проєктна документація, яка дасть змогу розпочати роботи негайно. За задумом президента і міністерства, програма має охопити всі регіони країни, не тільки Київ та Львів", – говорив міністр.

Ткаченко сказав, що програма "Велика реставрація" розрахована щонайменше на три-чотири роки.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у п'ятницю, 19 лютого, у себе в Telegram писав, що доручив Міністерству фінансів і Міністерству культури та інформаційної політики України попрацювати над фінансовими питаннями, пов'язаними із програмою "Велика реставрація".