Дисциплінарне провадження щодо Луценка закрили

Луценко на засіданні КДКП присутнім не був
Фото: sud.ua

Провадження щодо генерального прокурора України Юрія Луценка кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів закрила після повідомлення доповідача, що закон не передбачає дисциплінарного покарання для генпрокурора.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП) вирішила закрити дисциплінарне провадження щодо генерального прокурора України Юрія Луценка. Про це повідомляє "Судебно-юридическая газета".

Провадження було відкрито за скаргою лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі на брифінг Луценка у Верховній Раді 5 грудня. Генпрокурор тоді, на думку політика, оприлюднив відомості досудового розслідування за надуманою справою "грошей Курченка", публічно звинувачував Саакашвілі і "висловлювався необ'єктивно через політичні мотиви".

За даними видання, справу Луценка розглядала кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів за відсутності самого генпрокурора, який 27 лютого надіслав свої пояснення з цього питання.

У документі, який озвучили на засіданні КДКП, Луценко зазначив, що не порушував принципу презумпції невинуватості, а інформував громадськість про дії органів прокуратури та процес розслідування кримінальних проваджень.

До пояснень він додав результат лінгвістичної експертизи приватної організації "Київська незалежна судово-експертна установа". У КДКП заявили, що експертиза містить суб'єктивні оцінки.

Заявники, Злата Симоненко і Володимир Петраковський, вимагали оголосити Луценку догану.

"Заяви генерального прокурора порушують презумпцію невинуватості і можуть підштовхнути громадську думку і суд до певного висновку. Жодна посадова особа не має права називати когось винуватим", – заявив доповідач у дисциплінарній справі генпрокурора, член КДКП Анатолій Коваленко.

Він зазначив, що закон "Про прокуратуру" не передбачає дисциплінарного покарання для генерального прокурора, і запропонував закрити дисциплінарне провадження.

5 грудня Луценко заявив, що оточення Саакашвілі одержало з Росії приблизно $500 тис. на фінансування мітингів із метою повалення влади в Україні. За словами голови ГПУ, крім захоплення влади, метою акцій лідера "Руху нових сил" було припинення кримінального переслідування стосовно бізнесмена-втікача Сергія Курченка і відновлення контролю над активами в Україні.