До Києва з візитом прибула речниця Палати представників Конгресу США. Зеленський вручив Пелосі орден

Зеленський нагородив Пелосі орденом княгині Ольги
Фото: president.gov.ua
Речниця Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 1 травня прибула до Києва на зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Про візит Пелосі глава Української держави повідомив у Twitter.

Під час зустрічі Зеленський подякував Пелосі за "сигнал потужної підтримки України з боку народу США, Конгресу, двопартійної підтримки".

"Цей сигнал високо ціную я як президент, наша команда і народ України. Це говорить про те, що США є лідером потужної підтримки України в часи війни проти агресії РФ, і я хочу подякувати вам за те, що ви допомагаєте Україні захищати суверенітет і територіальну цілісність", – сказав Зеленський.

Глава держави наголосив на важливості звернення президента США Джо Байдена до Конгресу про надання Україні фінансової допомоги у розмірі $33 млрд, Зеленського цитує пресцентр Офісу президента (ОПУ).

"Дуже важливі сигнали, які сьогодні дають США і президент Байден. Це й нещодавні потужні кроки щодо оборонної та фінансової підтримки для України, а також рішення щодо ленд-лізу – ми вдячні за це", – сказав Зеленський.

Пелосі наголосила на зустрічі з президентом, що Україна героїчно бореться за свободу, і США готові допомагати їй доти, доки ця боротьба не завершиться. За її словами, Україна є межею свободи.

Зеленський нагородив Пелосі орденом княгині Ольги за "вагомий особистий внесок у зміцнення українсько-американської міждержавної співпраці, підтримку суверенної, незалежної та демократичної України", повідомили в ОПУ.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 квітня на тлі повномасштабного вторгнення РФ, яке почалося 24 лютого, Україну відвідали держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін.

ЗМІ повідомляли, що у Києві українська та американська сторони, крім військової допомоги, обговорювали також повернення американських дипломатів в Україну. Зокрема, Блінкен заявив, що новою амбасадоркою США у Києві стане Бріджит Брінк, яка є головою американської дипмісії у Словаччині. Про намір призначити Брінк амбасадоркою США в Україні оголосив також Байден. Це призначення ще має схвалити американський Сенат.

Зеленський після зустрічі сказав, що США підтвердили намір поновити роботу посольства найближчим часом.

Палата представників США на засіданні 28 квітня ухвалила закон про ленд-ліз для України. Тепер його передадуть на підпис Байдену.

У Білому домі повідомили 28 квітня, що адміністрація Байдена та віцепрезидентки США Камали Гарріс попросила у Конгресу додаткове фінансування на $33 млрд для надання Україні гуманітарної, економічної допомоги та допомоги у сфері безпеки.