До Одеси прибули глави МЗС восьми країн Європи, Сибіга назвав теми обговорення

Про візит дипломатів Сибіга написав у соцмережі
Фото: Andrii Sybiha / X

До Одеси прибули міністри закордонних справ Швеції, Норвегії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Литви, Латвії й Данії – країн, які входять до "Північно-Балтійської вісімки". Про це 16 жовтня повідомив у мережі Х міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

"Вітав своїх колег із "Північно-Балтійської вісімки" (Швеція, Данія, Естонія, Фінляндії, Ісландії, Латвія, Литва, Норвегія) в Одесі. Обговорили посилення обороноздатності й енергетичної стійкості України напередодні зими. Проінформували про план перемоги президента України Володимира Зеленського й формулу миру", – написав він.

Український дипломат зазначив, що Київ цінує "лідерство й сильну підтримку" своїх друзів.

На зустрічі, пише "Укрінформ", Сибіга "обговорив із колегами посилення підтримки, захист українців, зокрема Одеси й регіону, захист портів та енергетики, а також притягнення російських злочинців до відповідальності".

"За підсумками переговорів маємо конкретні домовленості. Додаткові пакети енергетичної допомоги для зміцнення стійкості напередодні зими. Дякую вам за ці важливі рішення. Ми також обговорили подальше посилення обороноздатності України, зміцнення повітряного щита, інвестиції в нашу оборонну промисловість", – підкреслив він.

Агентство зазначає, що Сибіга й глави МЗС "Північно-Балтійської вісімки" обговорювали також блокування "тіньового флоту" країни-агресора Росії, який "не лише дає змогу Москві заробляти гроші для війни проти України, але і загрожує Європі екологічною катастрофою".

Окрім того, Сибіга закликав партнерів України посилити тиск на РФ, сприяти доступу міжнародних моніторів і медиків до військовополонених, гуманному ставленню й забезпеченню базових потреб, звільненню військовополонених і незаконно утримуваних осіб.