"Дождь" вирізав з інтерв'ю Яценюка слова про те, що "Путін проповідує ідеологію нового російського фашизму"

Інтерв'ю Яценюка "Дождю" вийшло 18 січня
Фото: Арсеній Яценюк / Facebook
Російський телеканал "Дождь" вирізав з інтерв'ю експрем'єр-міністра України Арсенія Яценюка кілька фраз із критикою президента Росії Володимира Путіна. Про це у Facebook написала прессекретарка Яценюка Ольга Лаппо.

18 січня в ефірі "Дождя" вийшло інтерв'ю з Яценюком, під час якого обговорювали ситуацію стосовно п'ятого президента України Петра Порошенка, агресію Росії проти України та можливість повномасштабного вторгнення РФ.

За словами Лаппо, канал вирізав з інтерв'ю слова Яценюка про те, що "Путін почав останнім часом проповідувати ідеологію нового російського фашизму".

Також до ефіру не потрапила фраза Яценюка: "Російське керівництво очолило новий російський націонал-фашизм".

"Вважаємо, що фрагмент про фашистську сутність діяльності російського керівництва є принципово важливим, особливо на фоні планів Путіна щодо агресії проти України та наростання ескалації, коли Україні загрожує 100-тисячна російська армія на її кордонах", – зазначила Лаппо й опублікувала вирізаний фрагмент інтерв'ю.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, надані Україною.

У березні 2021 року Росія почала стягувати війська до українського кордону та до окупованого Криму. 13 квітня міністр оборони РФ Сергій Шойгу сказав, що протягом трьох тижнів РФ перекинула до західних кордонів дві армії та три з'єднання повітряно-десантних військ, усіх їх залучено до навчань, які завершаться протягом 14 днів. 22 квітня він заявив, що поставленої мети досягнуто і що із 23 квітня війська розпочинають повернення до пунктів постійної дислокації.

Наприкінці жовтня американські ЗМІ повідомили, що Росія знову збільшує чисельність військ біля кордону з Україною.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов повідомляв 22 грудня, що у 200-кілометровій зоні від кордону країни перебуває 122 тис. російських військових.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруженості.

23 грудня на щорічній пресконференції Путін, відповідаючи на запитання, чи нападатиме Росія на Україну, сказав, що дії Москви "залежатимуть не від перебігу переговорів [про просування НАТО на схід], а від безумовного підтримування безпеки Росії сьогодні та на історичну перспективу".

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд в інтерв'ю Financial Times, яке вийшло 15 січня, заявила, що США мають низку сценаріїв на випадок вторгнення РФ до України. У Кремлі 17 січня відповіли, що Москва також розглядає різні сценарії подальших дій.