"Друзі мої, ви крокуєте важкою дорогою". Україну чекають складні виклики найближчими днями, заявив Остін

Остін: Сполучені Штати дадуть Україні те, що їй потрібно для боротьби за виживання й безпеку. Москва ніколи не переможе в Україні
Фото: ЕРА

Міністр оборони США Ллойд Остін 21 жовтня, виступаючи в Дипломатичній академії МЗС України в Києві, попередив, що Україну протягом найближчих днів чекають складні виклики. Про це повідомляє "Укрінформ"

"Україна стикнеться зі складними викликами в найближчі дні. І як сказав тодішній віцепрезидент [Джо] Байден у цій академії у 2014 році, демократія – це не місце призначення. Демократія – це дорога, дуже важка… Україна обрала курс мужності, ми – теж. Друзі мої, ви крокуєте важкою дорогою, але ви йдете нею не самі", – сказав очільник Пентагону. 

Водночас, як пише "Інтерфакс-Україна", Остін сказав, що "ніколи не варто недооцінювати силу демократії", яка захищає себе. 

Глава Пентагону додав, що нелегітимний президент РФ Володимир Путін вважає, нібито він переможе у цій війні, – "і він помиляється". 

"Сполучені Штати дадуть Україні те, що їй потрібно для боротьби за виживання й безпеку. Україна не належить Росії й Путіну. Україна належить українському народу. І Москва ніколи не переможе в Україні", – підкреслив Остін. 

Він також заявив про неприпустимість дозволяти Путіну робити все, що той хоче, адже це, за словами Остіна, прирече наступні покоління "на життя в набагато кривавішому й небезпечнішому світі". 

"Ми всі маємо розуміти, що напад Путіна – це попередження. Це тизер до світу, побудованого тиранами й головорізами. Хаотичний світ насильства, поділений на сфери впливу. Світ, де хулігани топчуть своїх менших сусідів. І світ, де агресори змушують вільних людей жити в страху", – додав глава Пентагону.

Контекст:

Глава Пентагону приїхав у Київ 21 жовтня з неоголошеним візитом. Перебуваючи в столиці, він повідомив про надання Україні пакету допомоги на $400 млн. Остін зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським і міністром оборони Рустемом Умєровим. Глава Пентагону підтвердив підтримку США й зазначив, що приїхав у Київ у "критичний період війни"

Під час виступу в Дипломатичній академії він сказав, що те, як закінчиться війна країни-агресора РФ проти України, впливатиме на визначення траєкторії глобальної безпеки у XXI столітті. "Майбутнє Європи на кону. Сила НАТО на кону. І безпека Америки під загрозою", – зазначив він.