Двоє нардепів відкликали свої підписи під законопроектом про скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення

Кірш: Бажання народу для депутата закон, навіть якщо народу подобається фактично скасування презумпції невинності
Фото: Alexandr Kirsh / Facebook

Народний депутат від Народного фронту Олександр Кірш заявив, що відкликає свій підпис під законопроектом, аби врахувати думку більшості виборців, із якою особисто він не згоден.

Народні депутати від Народного фронту Владислав Данілін та Олександр Кірш заявили про відкликання своїх підписів під законопроектом №7499 про скасування кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.

Данілін на своїй сторінці у Facebook опублікував текст листа від 24 січня на ім'я спікера парламенту Андрія Парубія із проханням відкликати його підпис під законопроектом про внесення змін до статті 368-2 Кримінального кодексу "з метою приведення її положень до вимог Конституції".

Один з авторів законопроекту Кірш у блозі інтернет-видання "Главное" написав, що не змінив своєї позиції та досі є прихильником змін у Кримінальному кодексі, однак вирішив відкликати свій підпис під тиском громадськості.

вирішив відкликати свій підпис під законопроектом. Бажання народу для депутата закон, навіть якщо народу подобається фактично скасування презумпції невинності – з усіма можливими... Особисто я залишаюся на своєму. Як депутат я зобов'язаний висловлювати позицію більшості, а не свою власну. Сподіваюся, що явний законодавчий анахронізм усе одно буде скасовано у правовій державі", – написав він.

18 січня на сайті Ради з'явився законопроект, яким запропоновано змінити визначення незаконного збагачення у Кримінальному кодексі. Ініціатори заявили, що в нинішньому вигляді ця стаття порушує Конституцію України. Станом на 16.20 Кірша ще було зазначено серед авторів законопроекту №7499.

У Центрі протидії корупції заявили, що законопроект №7499 повністю знищує відповідальність за незаконне збагачення.