Екс-глава МВС України Захарченко заявив, що таємно вивіз у Росію документи про "незаконне" оголошення АТО

Захарченко: В Україні всі докази стосовно людей, які брали участь у держперевороті, має бути знищено
Фото: Виталий Захарченко / "ВКонтакте"

Генерал-утікач Віталій Захарченко стверджує, що веде власне розслідування подій на Майдані і початку війни на Донбасі.

Колишній міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко стверджує, що після Революції гідності вивіз у Росію цінні секретні документи, які доводять незаконний характер дій осіб, які прийшли до влади після втечі екс-президента Віктора Януковича. Про це він заявив на прес-конференції в Москві, яку транслював Life.

"Я з перших днів веду власне розслідування тих кривавих українських подій. І зумів не тільки вивезти з України папки з цінними документами про злочини київського режиму, але і зміг за допомогою свого соратника здобути цінні матеріали, уже перебуваючи на території Росії", – стверджує він.

Колишній глава МВС сказав, що в папках нібито були докази про брак підстав у нової влади починати антитерористичну операцію на Донбасі.

"Аналітичний документ, дуже серйозний, у якому дано оцінку ситуації у Донбасі. Але так звана влада наказом відкликала цей документ і його знищила. Тому що напад на Донбас уже було узгоджено з їхніми кураторами. Так почалася АТО", – розповів екс-посадовець.

Журналістка телеканала "Україна" запитала, чи не є вивезення документів викраденням доказової бази.

"В Україні ухвалено закон, згідно з яким усі докази стосовно людей, що брали участь у державному перевороті, має бути знищено. Тих, хто ці документи збереже, буде притягнуто до кримінальної відповідальності", – сказав Захарченко.

"Факти знищено, свідків також частково знищено, і ви ставите таке запитання. Для мене це дивно звучить", – додав генерал.

У 2013–2014 році в Україні відбулися масові антиурядові виступи, що привели до зміни влади.

14 квітня 2014 року після захоплення державних установ на Донбасі в.о. президента України Олександр Турчинов підписав указ "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України", який передбачав початок антитерористичної операції.