Ексглава ГУР, СЗР і контррозвідки СБУ Кондратюк: Франція – єдина країна ЄС із ядерним потенціалом. І входження України в ЄС автоматично ставить її під ядерний захист Франції

Франція – єдина ядерна держава у Євросоюзі
Фото: ЕРА

В інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман колишній голова Служби зовнішньої розвідки, ексначальник ГУР Міноборони і колишній глава департаменту контррозвідки СБУ Валерій Кондратюк заявив, що можливий вступ України у Європейський союз поставить її під захист ядерної зброї, яку має Франція.

Про це зайшла мова після запитання про ймовірну участь військових із країн Заходу (зокрема, американських) у боротьбі України проти російської агресії.

"Я почав би з того, що так само, як і із заявою [президента Франції Еммануеля] Макрона, точно розраховував би, що це не була якась хвилинна сміливість щодо розміщення французьких військ, а насправді за цим є, скажімо, ціла стратегія подальша. І те, що Макрон заявив, що Франція готова бути ядерним гарантом для Європейського союзу... Чому? Тому що Франція – єдина країна ЄС, яка має ядерний потенціал. І, по суті, вступ України в Європейський союз автоматично ставить її під ядерний захист Франції", – сказав Кондратюк.

За його словами, "Макрон напевно розраховує своєю цією стратегією, що така позиція Франції дасть змогу, зокрема, прийняти більшість контрактів із відновлення України саме Франції, французьким компаніям".

"Чому? Тому що сама стратегія Західної Європи, як і план Маршалла свого часу, передбачає те, що ці контракти дадуть західним компаніям, а українські підприємства, українські підприємці будуть уже субпідрядниками, підрядниками. Але саме на отримання більшості контрактів, напевно, і розраховує Макрон ось цією стратегією заяви, що Франція сьогодні має лідирувати й допомагати", – вважає Кондратюк.

Контекст:

Франція – єдина ядерна держава у Євросоюзі. У її арсеналі – приблизно 300 ядерних боєголовок, нагадувало Politico. Ядерну зброю в Європі також має Великобританія, а ще у п'яти європейських країн – Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині – розміщено американську ядерну зброю в межах програми НАТО Nuclear Sharing. Польща веде переговори щодо розміщення частини ядерної зброї НАТО на своїй території.

За даними ЗМІ, США наприкінці 2022 року готувалися до ймовірного ядерного удару країни-агресора РФ по Україні. Станом на березень 2024 року, як розповідали західні посадовці, небезпека ядерного удару знизилася.

27 квітня 2024 року Макрон заявив, що готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок для "захисту" Європейського союзу.