Експосол США в Україні Тейлор розповів, коли Байден може прилетіти до Києва

Байден на початку квітня телефонував Зеленському
Фото: ЕРА
У 2021 році президент США Джо Байден може відвідати Україну. Про це віцепрезидент Інституту миру США, колишній американський посол у Києві Вільям Тейлор повідомив в інтерв'ю журналу НВ, яке вийшло 22 квітня.

"Я сподіваюся, президент Байден зможе відвідати Україну цьогоріч, можливо, навіть на ювілей незалежності (24 серпня.  "ГОРДОН") і відкриття Кримської платформи", – сказав дипломат.

За його словами, США розглядають ідею визнати Україну своїм основним союзником.

"Наскільки я знаю, уряд України й уряд США розмірковують про цю ідею. Але є одне серйозне побоювання: якщо США оголосять, що готові бачити Україну своїм основним союзником поза Північноатлантичним альянсом, то наші європейські союзники можуть сприйняти це як знак того, що Україні не потрібно в НАТО. Це можливий варіант розвитку подій, і, на мій погляд, він неправильний. Бо статус основного союзника США не гарантує Україні безпеки, він не означає, що якщо Україну атакують, то США негайно перекинуть свої військові сили на її підтримку", – пояснив Тейлор.

Контекст:

Зеленський обійняв посаду президента України 20 травня 2019 року. 25 вересня він у Нью-Йорку зустрічався з тодішнім президентом США Дональдом Трампом. Байден став главою Білого дому 20 січня 2021 року. 2 квітня він уперше з моменту вступу на посаду зателефонував Зеленському.

Його адміністрація послідовно підтримує Україну. Байден після інавгурації неодноразово висловлював свою підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема в розмові з президентом РФ Володимиром Путіним, на Мюнхенській конференції й у День опору окупації Криму.

У квітні амбасадорка України у США Оксана Маркарова говорила, що МЗС, посольство України у США та Офіс президента України активно працюють над організацією зустрічі Байдена й Зеленського у США і (або) в Україні. Амбасадорка не змогла спрогнозувати, чи відвідає Байден Україну 24 серпня, але висловила впевненість, що рівень представництва США буде "досить високим".