Екскомандувач НАТО в Європі Кларк: Гарріс і далі рішуче підтримуватиме Україну G

Гарріс є кандидаткою у президенти США від Демократичної партії
Фото: The White House / Flickr

Колишній командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Веслі Кларк вважає, що Камала Гарріс у разі перемоги на президентських виборах у США в листопаді продовжить політику підтримки України Вашингтоном. Про це Кларк сказав в інтерв'ю засновникові інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Журналіст запитав екскомандувача НАТО в Європі, хто з кандидатів у президенти США кращий для України – Гарріс (Демократична партія) чи Дональд Трамп (Республіканська партія).

"Іще надто рано прогнозувати результат виборів. Але Трамп дав ясно зрозуміти, що він негайно висуне вимогу Україні, щоб вона пішла на переговори. Іншими словами, він підтримає бажання Росії. Це був би дуже поганий результат не тільки для України, але також для майбутньої стабільності на Заході і стримування Китаю в Тихоокеанському регіоні, – відповів Кларк. – Якщо віцепрезидентка Гарріс стане президенткою, очікується, що вона і далі рішуче підтримуватиме Україну".

На запитання Гордона, хто стане президентом США, Кларк сказав, що "пророкування дуже небезпечні, особливо – щодо майбутнього".

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47 президента США.

21 липня чинний президент США Джо Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів і підтримав висування Гарріс від Демократичної партії. 22 серпня делегати з'їзду демократів схвалили її кандидатуру. Кандидатом від Республіканської партії на виборах є Трамп, якого вже обирали головою Білого дому.

У ніч на 11 вересня в Національному конституційному центрі у Філадельфії відбулися теледебати між Трампом і Гарріс, їх транслював ABC News. За підсумками опитування CNN у дебатах перемогла чинна віцепрезидентка. Так вважають 63% зареєстрованих виборців, які спостерігали за дуеллю.

Дані опитування Reuters/Ipsos, які опублікували 12 вересня, свідчать про те, що Гарріс менш ніж за два місяці до виборів президента США випереджає Трампа на п'ять процентних пунктів – 47% проти 42%.

За даними опитування Bloomberg News/Morning Consult, яке проводили 19–25 вересня, Гарріс випереджає Трампа в шести головних штатах.