Електронне декларування доходів перебуває під загрозою зриву – голова Нацагентства із запобігання корупції

Корчак: Європейська інтеграція України опинилася під загрозою
Фото: Корчак Наталія / Facebook

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак заявила про невиконання ДП "Українські спеціальні системи" договору про технічний супровід роботи Єдиного електронного реєстру декларацій.

Державне підприємство "Українські спеціальні системи" ("УСС") не виконує договору з Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо адміністрування та програмно-технічного супроводження програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і тим самим створює реальну загрозу зриву кампанії з електронного декларування у 2017 році. Про це йдеться у відкритому зверненні голови НАЗК Наталії Корчак, розміщеному на сайті відомства.

"Такі дії ставлять під загрозу європейську інтеграцію України, створюють негативний міжнародний імідж держави, підривають довіру іноземних партнерів та інвесторів до прихильності курсу реформ та шляху, на який стала держава у запобіганні та боротьбі  з корупцією", – вважає вона.

За інформацією Корчак, цілодобовий моніторинг виконання "УСС" договірних умов показує, що з 14 березня 2017 року в роботі реєстру фіксуються перебої. З 23 березня вони відбувалися постійно і тривали до 29 березня.

"Заходи щодо їхнього усунення не вживалися вчасно, відповіді на листи Національного агентства (з запобіганню корупції. – "ГОРДОН") не надавалися", – йдеться у зверненні.

Корчак заявила, що вбачає у діях "УСС" "ознаки службових злочинів, які дискредитують саму ідею запобігання корупції, електронного декларування доходів і потребують відповідного правового реагування".

Із січня 2017 року в Україні розпочався другий етап подання електронних декларацій. Відповідно до п. 1 ст. 45 закону "Про протидію корупції" електронні декларації повинні бути подані до 1 квітня.

Багато чиновників уже поскаржилися, що не можуть заповнити е-декларації на сайті НАЗК, оскільки Єдиний державний реєстр декларацій працює несправно.

Перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова повідомила, що не менш ніж 500 тис. осіб загрожує до двох років позбавлення волі у разі несвоєчасного подання декларацій. Вона назвала дії чиновників НАЗК "недбалими і безвідповідальними".

На засіданні Кабміну 29 березня прем`єр-міністр України Володимир Гройсман порадив Корчак піти у відставку. Він розкритикував її за нездатність організувати роботу сервісу електронних декларацій.

Корчак відмовилася це робити.