"Енергоатому" дали дозвіл на введення в експлуатацію сховища відходів ядерного палива

Відпрацьоване ядерне паливо вивозили до РФ, це щороку коштувало Україні приблизно $200 млн
Фото: Енергоатом / Facebook
"Енергоатому" 25 квітня дали окремий дозвіл на введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомила пресслужба державного підприємства у Facebook.

Дозвіл видала Державна інспекція ядерного регулювання України.

"Він очікувався ще 9 березня, але був відтермінований через російську агресію та перебування військ окупанта в Чорнобильській зоні відчуження, де й розташоване Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП)", – уточнили в пості.

В "Енергоатомі" наголосили, що сховище повністю готове до експлуатації. Воно не постраждало від дій окупантів. Усе обладнання, комп'ютерна та спеціальна техніка працюють у нормальному режимі.

"ЦСВЯП є автономною ядерною установкою, призначеною для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій. Раніше із цих трьох АЕС воно вивозилося на зберігання та переробку до Росії, це щороку коштувало Україні близько $200 млн", – повідомила пресслужба "Енергоатому".

Проєктний термін експлуатації сховища – не менше як 100 років.

Контекст:

Будівництво сховища розпочала 2017 року компанія Максима Микитася "УкрБуд", яка неодноразово відкладала терміни здавання робіт, через постійне завищення цін компанію усунули від будівництва наприкінці 2020 року.

Держпідприємство "Чорнобильська АЕС" 7 вересня 2020 року дістало дозвіл на введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива.