Російські загарбники не пошкодили сховища палива на ЧАЕС – "Енергоатом"

В "Енергоатомі" планують, що після завершення воєнного стану сховище прийматиме паливо з українських АЕС
Фото: Енергоатом / Telegram
Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) загалом не постраждало під час окупації Чорнобильської АЕС росіянами. Про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом" у Telegram 8 квітня.

"Загалом сховище не постраждало, його периметра не пошкоджено. Усе обладнання, комп'ютерна та інша спеціальна техніка – на місці", – ідеться в повідомленні.

Водночас, як зазначили у компанії, є ознаки мародерства: пошкоджено кілька дверей, зникли деякі побутові пристрої.

Глава "Енергоатому" Петро Котін під час відвідування сховища провів нараду щодо ситуації на об'єкті та затвердив план відновлення його роботи протягом найближчого часу, щоб воно було готове приймати паливо із трьох українських АЕС відповідно до графіка відразу після завершення воєнного стану.

ЦСВЯП із квітня мало розпочати приймання відпрацьованого ядерного палива із трьох АЕС України, яке до цього передавали на перероблення у РФ, зазначає "Інтерфакс-Україна".

Контекст:

24 лютого, першого дня вторгнення, російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС у Київській області й узяли в заручники персонал. Військові РФ пройшли територією зони відчуження важкою технікою, піднявши шар забрудненого ґрунту й пилу, спровокували погіршення радіаційної ситуації та зазнали впливу радіації, повідомляли в Національній академії наук України.

Лише 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС й евакуацію людей, які там перебували.

29 березня за підсумками переговорів української та російської делегацій у міноборони РФ заявили, що Росія "вирішила скоротити військову активність" на київському та чернігівському напрямках. 31 березня окупанти покинули територію ЧАЕС і місто-супутник Славутич.

Під час перебування на станції окупанти розграбували новітню лабораторію в Чорнобилі, знищили багаторічний архів, а перед тим, як покинути ЧАЕС, украли звідти комп'ютери, чайники, кавоварки, контейнери з майном, повідомляли у Держагентстві з питань управління зоною відчуження.

5 квітня Нацгвардія України взяла ЧАЕС під охорону.