"Вони будуть страждати, сильно страждати". Генштаб ЗСУ опублікував відео окопів біля ЧАЕС, які рили російські окупанти

Російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС 24 лютого
Фото: Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС" / Facebook
Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ) опублікував 5 квітня у Facebook відео, на якому видно викопані окопи неподалік Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).

"Відеопідтвердження: рашисти накопали окопи та капоніри в Чорнобильській зоні", – прокоментували відео у Генштабі ЗСУ.

На відео видно, що окопи копали в місцевості з ознаками сильної заболоченості – у них стоїть вода. Згідно з інформацією моніторингового Telegram-каналу "Беларускі Гаюн", окопи, які рили російські військові, розташовані на відстані приблизно 3,5 км від ЧАЕС. У цьому напрямку був основний викид радіоактивних елементів під час вибуху 1986 року, наголошують у повідомленні на каналі проєкту.

"Вони [російські окупанти] будуть страждати, сильно страждати. Узагалі променева хвороба по наростанню. Проявляється слабкість, головний біль, тошнота, рвота, і може бути така ситуація, рідкий стул, пронос, порушується імунітет", – розповів у коментарі ТСН академік Ігнат Матасар.

За його словами, якщо російські військові протягом місяця рили окопи в Рудому лісі біля ЧАЕС або навіть якщо стояли поруч із ним, щонайменше другий рівень променевої хвороби вони заробили.

"Це говорить про те, що в них були вражені всі органи й системи організму. Передусім це кровоносна система, це утворення крові, це, безумовно, слизові оболонки, це були порушення статевої функції. Молоді люди можуть втратити здатність розмножуватися", – наголосив учений.

Віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук написала 31 березня у Facebook, що російські окупанти, які рили окопи біля ЧАЕС, цілком заслуговують на номінацію на "премію Дарвіна" – віртуальну антипремію, яку щороку надають особам, що в найдурніший спосіб померли або втратили здатність мати дітей.

"Вони добровільно отримали такі дози радіації, наслідки яких їм будуть пояснювати лікарі у спеціальних захисних костюмах. Це той випадок, коли ворог вселяє жах через тирсу в нього в голові", – аргументувала українська чиновниця.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого, у перший день вторгнення, російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС у Київській області та взяли в заручники персонал. Військові РФ пройшли територією зони відчуження на важкій техніці, піднявши шар забрудненого ґрунту та пилу, спровокували погіршення радіаційної ситуації та зазнали впливу радіації, повідомляли в Національній академії наук України.

Тільки 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу ЧАЕС й евакуацію людей, які там перебували.

29 березня за підсумками переговорів української та російської делегацій у міноборони РФ заявили, що Росія "вирішила скоротити військову активність" на київському та чернігівському напрямках. 31 березня окупанти покинули територію ЧАЕС та місто-супутник Славутич. Водночас вони захопили в полон військовослужбовців Національної гвардії, які охороняли станцію.

31 березня "Енергоатом" дістав підтвердження інформації, що окупанти окопувалися в Рудому лісі – найзабрудненішому місці зони відчуження.

Під час перебування на станції окупанти розграбували новітню лабораторію в Чорнобилі, а перед тим, як покинути ЧАЕС, вкрали звідти комп'ютери, чайники, кавоварки, контейнери з майном, повідомляли в Держагентстві з питань управління зоною відчуження.

5 квітня Нацгвардія України взяла ЧАЕС під охорону.