Фігурант "газової справи" Свіченко повернувся в Україну, його заарештували

Свіченка затримали під час в'їзду в Україну
Фото: dpsu.gov.ua
Антикорупційний суд відправив ексочільника фірми "Надра Геоцентр" Сергія Свіченка під варту з можливістю внести 1,75 млн грн застави.

В Україну після чотирьох років за кордоном 12 січня повернувся екскерівник фірми "Надра Геоцентр" Сергій Свіченко, який є фігурантом "газової справи" ще одного втікача – екснардепа Олександра Онищенка. Про це повідомив у Telegram журналіст Олег Новіков.

Зазначено, що 12 січня цього року Свіченка затримали в пункті пропуску "Бачівськ" у Сумській області, а вже 13 січня Вищий антикорупційний суд відправив його під варту з можливістю внести 1,75 млн грн застави.

За даними джерел видання "Слово і діло" в органах правопорядку, Свіченка затримала Держприкордонслужба.

У відомстві поінформували, що 60-річний чоловік пішки повертався з Росії через пункт пропуску "Бачівськ" і під час перевірки його документів "спрацювала одна з баз даних прикордонників".

У Держприкордонслужбі розповіли, що чоловік перебуває в розшуку за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

НАБУ і САП підозрюють Свіченка у співучасті в організації схеми з розкрадання газу. Він був керівником компанії, за допомогою якої, за даними антикорупційних прокурорів, екснардеп Онищенко реалізував "газову схему".

НАБУ затримало Свіченка влітку 2016 року. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави 5 млн грн. 2017 року підозрюваний утік з-під домашнього арешту.

Справа стосовно самого Онищенка наразі на розгляді у Вищому антикорупційному суді.

За даними слідства, у справі про зловживання під час реалізації газу, видобутого за участю "Укргазвидобування", державі завдали збитків на суму понад 3 млрд грн. У Львові, Дніпропетровську та Києві правоохоронці провели більш як 35 обшуків у цій справі. Загалом встановлено 20 осіб, які, за даними слідства, входили до складу злочинної організації.